Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den nya skolpolitiken vilar på två ben: kunskap och trygghet. Skolans viktigaste uppdrag är att förmedla kunskap, skriver Cecilia Rönn (L). Bild: PONTUS LUNDAHL / TT
Den nya skolpolitiken vilar på två ben: kunskap och trygghet. Skolans viktigaste uppdrag är att förmedla kunskap, skriver Cecilia Rönn (L). Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

En liberal skolpolitik för framtiden

Den nya skolpolitiken vilar på två ben: kunskap och trygghet. Skolans viktigaste uppdrag är att förmedla kunskap.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Liberalerna gick till val på att göra svensk skola bättre för alla. Att stoppa stök och otrygghet. Att ge eleverna riktiga skolböcker. Att sätta kunskapen först. Nu levererar vi det vi lovade.

I den budget som regeringen presenterar, föreslår vi att fem miljarder satsas på en trygg kunskapsskola de kommande åren. Det är klassisk liberal skolpolitik. Den nya skolpolitiken vilar på två ben: kunskap och trygghet. Skolans viktigaste uppdrag är att förmedla kunskap.

Läroböcker – alla föräldrar vet att det är svårt att göra läxan på en skrynklig och regnblöt stencil. Den fysiska läroboken har i allt för stor utsträckning fått stå tillbaka för datorer och paddor. En miljardsatsning kommer se till att fler får riktiga skolböcker.

Speciallärare – många elever behöver extra hjälp och stöd. Med fler speciallärare kan elever med särskilda behov få detta och fler särskilda undervisningsgrupper kan skapas. Nu kommer det satsas 2,5 miljarder på att både anställa och utbilda nya speciallärare de kommande åren.

Sociala team – lärare ska få fokusera på att vara lärare. De ska inte samtidigt behöva vara rastvakt, kurator och socialtjänst. Därför införs nu sociala team som kan hjälpa elever som har det svårt.

Liberalerna är Sveriges skolparti. Därför prioriterar vi skolan också i en tid när vi går in i en svårare ekonomisk period. Skolan är en grundsten för vår välfärd och vårt välstånd. Varje elev ska få möjlighet att utvecklas.

Vi tror på tidiga insatser så att små problem inte hinner växa och bli skolmisslyckanden. Studiero i klassrummet, lärare som räcker till och elever som får extra stöd när det behövs. Nu är det dags att prioritera skolan.

Förutom de satsningar som är riktade direkt mot skolan kommer regeringen även förstärka välfärden och däribland skolan med generella statsbidrag på 6 miljarder 2023. För Halmstad innebär detta 42 miljoner kronor, för Laholm nästan 11miljoner kronor och för Hylte 4 miljoner kronor i förstärkning till kommunal verksamhet 2023.

Cecilia Rönn (L), riksdagsledamot