Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Bild: Henrik Montgomery/TT

En dag att lyfta och hylla lärarnas viktiga insatser

Världslärardagen - World Teachers’ Day, 5/10. Denna dag uppmärksammar Lärarförbundet varje år tillsammans med andra lärarorganisationer över hela världen.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Årets svenska tema är "Från risk till frisk – nu och i framtiden". Fokus är arbetsmiljöarbete och de friskfaktorer som kan hjälpa till att skapa den goda arbetsmiljön.

Världslärardagen är en dag att hylla alla oss lärare för det viktiga arbete vi dagligen gör över hela världen - för varje barn och elev som framtida samhällsbyggare. Vi lärare väcker nyfikenhet och drömmar, och – med rätt förutsättningar - förmedlar vi de verktyg som krävs för att dessa barn och elever ska förverkliga dem. Bakom varje klimatforskare, politiker, musiker och sjuksköterska finns en rad lärare som gjort skillnad.

Rätten till utbildning är en viktig del av agenda 2030. Det fjärde målet handlar om rätten till utbildning och syftar till att säkerställa en inkluderande och jämlik utbildning av god kvalitet samt främja möjligheter till ett livslångt lärande för alla.

På Världslärardagen uppmärksammar vi i Lärarförbundet att lärares rättigheter ständigt sätts på prov. Att tillhöra ett fackförbund är inte en självklarhet, därför måste vi på Världslärardagen göra våra röster hörda för att lyfta lärares behov av bättre villkor och status.

Utbildning är avgörande för att skapa långsiktigt hållbara samhällen där demokrati och jämställdhet råder. Vi lärare gör verkligen skillnad varje dag! Så låt lärare vara lärare!

Agneta Andreasson

studieorganisatör och huvudskyddsombud

Lärarförbundet