Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

En bra lektion – men du har missat min poäng

Tack Stefan Lundström för ditt svar. En kort lektion i passivhusteknik och en beskrivning av inomhusmiljön i den nya skolan. Tack. Fast du har valt att missa poängen.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik

Svar till Stefan Lundström, 9/4

Tack Stefan Lundström för ditt svar. En kort lektion i passivhusteknik och en beskrivning av inomhusmiljön i den nya skolan. Tack. Fast du har valt att missa poängen.

Min insändare handlade om skolans byggnadsform, fasaden och hur jag upplever den varje dag när jag går förbi. Jag skrev ingenting om inomhusmiljön. Jag har inte sett insidan och tvivlar inte på att det är en fantastisk miljö för barnen. Halva ditt svar är därmed ointressant och irrelevant. Att byggnaden har fått uppmärksamhet är antagligen för att den byggs med passivhusteknik och att inomhusmiljön är bra.

När du nämner Darmstadt antar jag att du syftar på Passivhaus institut i Darmstadt Tyskland? I Sverige har Forum för Energieffektiva Byggnader (FEBY) utvecklat en kravspecifikation anpassad för svenska förhållanden. Ingenstans i detta står det att byggnaden måste vara som stora skokartonger som skarvats ihop. Fantasi­lösa fyrkantiga lådor som saknar stil eller klass. Det Laholmshem har byggt är som en kamouflerad industribyggnad, eller som en bekant beskrev den – en militärförläggning. Och kamouflaget är inte ens i naturtrogna nyanser. Hur ska den då smälta in i omgivande miljön?

Om man googlar passivhus och tar en titt på bilderna så kan man snabbt konstatera att ett passivhus behöver absolut inte se ut som Nya Glänningeskolan. Eller tittar på FEBY:s hemsida där de har exempel på byggda passivhus – förskolor, skolor, trygghetsboende med mera.

Att påstå att raka byggnader kanske bidrar till att minska mobbningen är lite väl optimistiskt – mobbare bryr sig antagligen väldigt lite om hur byggnaden ser ut. Eller så fortsätter de inomhus efter rasten.

Min enda tröst är att det just nu planteras träd framför skolan, träd som kommer, om några år att dölja byggnaden för förbipasserande. Skönt.

Och till sist vill jag bara säga att visst du har rätt Stefan Lundström, var och en har givetvis rätt till en egen uppfattning. Jag har min!

David Ling