Ekologisk mat inte sämre för jorden

Svar På artikeln 1/2 om att ”Ekologisk mat är sämre för klimatet”.

ANNONS
|

Resonemanget i artikeln bygger på svajig grund. Chalmersforskaren skriver i rapporten i Nature att slutsatsen bygger på att det går åt dubbelt så mycket mark för att odla samma mängd.

Därigenom avskogas stora områden. Hela resonemanget bygger på att vi bibehåller nuvarande konsumtionsvanor av kött och mejeriprodukter.

Om vi i mycket större utsträckning skulle använda åkerjorden till matproduktion i stället för foderproduktion skulle vi få ett ofantligt bättre utfall.

Det är alltså inte det ekologiska jordbruket som det är fel på utan det är markanvändningen som behöver ändras. Det torde knappast ha undgått någon att pesticider håller på att döda våra livsviktiga bin. Att mullhalten krympt dramatisk i världens åkerjordar! Att kväve övergöder vårt havsvatten med mera.

ANNONS

Det är samma tankevurpa som att elbilen är förkastlig för att barnarbetare bryter kobolt i gruvorna. Angrip barnarbetet i stället för elbilen.

Calle Saxerbo

Morfar

ANNONS