Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett e-hälsokonto knutet till individen minskar sekretessproblematik mellan olika huvudmän, som i vardagen ibland missgynnar patienter, skriver Christian Lidén (C). Bild: Isabell Höjman/TT
Ett e-hälsokonto knutet till individen minskar sekretessproblematik mellan olika huvudmän, som i vardagen ibland missgynnar patienter, skriver Christian Lidén (C). Bild: Isabell Höjman/TT

E-hälsokonton bidrar till en sammanhållen vårdkedja

Digitalisering är ett kraftfullt verktyg för att göra vård och omsorg mer individanpassad och därmed kvalitativ och trygg.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Covid-19-pandemin har varit en stor utmaning för sjukvården att hantera och en tragedi för många individer som har drabbats hårt. Den har också medfört att utvecklingen av digitala kontaktvägar, automatisering av arbetsprocesser och förändring av rutiner har påskyndats.

Digitalisering är ett kraftfullt verktyg för att göra vård och omsorg mer individanpassad och därmed kvalitativ och trygg. Centerpartiet vill införa ett e-hälsokonto där du kan se all journalinformation, röntgen och labbsvar, oavsett om det är från sjukhuset, vårdcentralen eller äldreboendet. Det säkerställer att information är tillgänglig när du söker vård och bidrar till en sammanhållen vårdkedja. Ett e-hälsokonto knutet till individen minskar sekretessproblematik mellan olika huvudmän, som i vardagen ibland missgynnar patienter.

Hallands sjukhus ligger i framkant gällande att analysera datainformation inom vården. I samverkan med Högskolan i Halmstad drivs utvecklingsprojekt där innovationslösningar skapar kvalitetssäkrad utveckling. Att tillvarata goda idéer från alla som jobbar i vården är viktigt för att säkra en hållbar framtid. Med stöd av artificiell intelligens, AI-teknik, analyseras data för att kunna förutspå sjukdom på befolkningsnivå och insatser kan göras där de har störst effekt i vårdkedjan.

En förebyggande hälsovård är en stor vinst för individen, men även för samhället. AI-teknik möjliggör att all världens kunskap kan finnas tillgänglig vid varje enskilt vårdmöte. Ett exempel är när AI hjälper till att sortera röntgenbilder från mammografi så att läkaren får titta på de med störst risk för allvarlig sjukdom först.

Region Halland ligger i nationell topp när det gäller tillgänglighet till vård, behandling och kvalité enligt öppna jämförelser och kvalitetsregister. Men för att fortsätta vara bra måste man hela tiden utvecklas och bli bättre. Hallands sjukhus har med engagerade medarbetare ett mycket bra utgångsläge för att fortsätta resan att göra Halland till bästa livsplatsen!

Christian Lidén (C), ordförande driftsnämnd Hallands sjukhus