Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den som köper droger göder en samhällsnedbrytande kriminell verksamhet, menar skribenten. Bild: Jessica Gow/TT
Den som köper droger göder en samhällsnedbrytande kriminell verksamhet, menar skribenten. Bild: Jessica Gow/TT

Drogköparen är medskyldig

Den som köper droger göder en samhällsnedbrytande kriminell verksamhet.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Minimistraffet för grovt vapenbrott har på några år höjts från sex månaders fängelse till ett år till två år och ska nu höjas till fyra år. En höjning med 700 procent. En utveckling som saknar motstycke inom modern svensk straffrätt.

Minimistraffet för grovt vapenbrott och sprängmedel ska höjas ytterligare enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M) med tillägget att den som sitter inlåst inte kan begå nya brott. Men han säger inget om alla som står på kö för att fylla luckorna.

Lägg till alla andra straffskärpningar och nya regler om att avlyssna människor som inte är misstänkta för brott och anonyma vittnen och allt annat som den förra och den nuvarande regeringen har genomfört.

Bestraffningskurvorna i lagboken stiger i en exponentiellt växande kurva.

Det märkliga är att trots dessa politiskt kraftfulla tag så stiger terrorhandlingarna med sprängningar och skjutningar i en kurva om går näst intill vertikalt rakt upp i en takt som spränger ljudvallen. Vi kan snart övergå från att bränna Koranen till att bränna Sveriges Rikes lagbok.

"Följ pengarna" är ett smart sätt att säga: undersök finansiella transaktioner och använd dem för att extrahera information eller bevis om brott av misstänkta eller kriminella nätverk.

Så länge det finns köpare så finns det en säljare. Det gäller allt och alla.

Den som köper droger göder en samhällsnedbrytande kriminell verksamhet. Det borde få konsekvenser med bestraffningar i paritet med det säljarna nu står inför. Tyvärr så är det i praktiken nästintill total straffrihet för köparna.

Dessutom borde köparna explicit stå för de ekonomiska konsekvenserna som samhället får av deras köp. I mina ögon är köparna minst dubbelt skyldiga som drivande i en marknad med droger.

Säljaren kommer inte avstå sälja men köparen kan avstå med att välja. Gäller i alla marknader.

Drogköparen är medskyldig till mord, misshandel, sprängningar och samhällskostnader för polis/rättsväsende, sociala insatser samt fängelser. Det är hög tid att av köparna utkräva ekonomiskt ansvar. Det är hög tid att av köparna utkräva ekonomiskt ansvar samt höja minimistraffen med 700 procent.

Oskyldig