Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ekologiska mervärden finns i skogen. Bild: Martina Holmberg / TT
Ekologiska mervärden finns i skogen. Bild: Martina Holmberg / TT

Det spelar roll var dina pengar placeras

Ekobanken har sedan bankens start endast finansierat verksamheter som kan visa på ekologiska, sociala eller kulturella mervärden.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

43 nya miljarder på två år har svenska storbanker pumpat in i bolag som letar efter olja och gas i Arktis. Detta har gjorts trots att oljejakten strider mot Parisavtalet. Det visar den senaste granskningen som Fair Finance Guide har gjort i samarbete med Naturskyddsföreningen och Greenpeace.

Ekobanken har sedan bankens start endast finansierat verksamheter som kan visa på ekologiska, sociala eller kulturella mervärden och har sedan starten exkluderat bland annat fossilbranschen.

Fair Finance Guide har genomfört årets granskning av nio olika banker vad gäller hur hållbart och ansvarsfullt de investerar och lånar ut pengar. Årets granskning visar återigen att Ekobanken arbetar för hållbarhet och tar ansvar för sin utlåning av de svenska banker som granskats under 2022. Granskningen finns att läsa i sin helhet på fairfinanceguide.se.

Sedan granskningen av bankerna inleddes 2014 har över 40 000 svenska bankkunder skickat ett meddelande till sin bank via fairfinanceguide.se och uppmanat till större hänsyn till hållbarhetsfrågor. Bankerna har också förbättrat sina hållbarhetslöften under åren och lovar i dag tre gånger mer än vid starten 2014.

Det visar att konsumentmakt är ett påtryckningsverktyg som fungerar och att alla mejl som kunderna skickar har effekt.

Fortsätt därför att mejla till din bank!

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen