Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Det som behövs är viljan att prioritera

Det råder nog inte längre några som helst tvivel om den otroliga insats som medlemmarna i Kommunal gjort – och gör – under coronapandemin.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Från alla håll har det applåderats och lovordats. Det är viktigt och uppskattat – men vad som verkligen spelar roll är att visa sin uppskattning med bättre löner och villkor.

I förhandlingarna med Sveriges kommuner och regioner (SKR) kunde Kommunal övertyga SKR att medarbetarna skulle belönas särskilt för sitt arbete under coronapandemin. Avtalet innehöll därför, förutom förbättrade löner och villkor, ett engångsbelopp på 5 500 kronor.

I förhandlingarna med Vårdföretagarna, de privata arbetsgivarna inom vård- och omsorg, tog det däremot tvärstopp. Några särskilda belöningar för personalens extraordinära arbete fanns inte på kartan. Varsel om strejk från Kommunal var i stället det som krävdes för att inte medlemmarna skulle tvingas betala sina löneökningar med villkorsförsämringar. Det är en dumsnål inställning till det viktiga arbete de anställda utför.

Men jag vet att långt ifrån alla företag aktiva inom äldreomsorgen delar sin arbetsgivarorganisations inställning. Och vill därför nu uppmana alla privata arbetsgivare inom vård- och omsorg att kliva fram och visa att ni uppskattar och ser värdet av personalens hårda arbete. Som tur är finns det ju inga hinder för er att visa att medarbetarna en välförtjänt uppskattning. Ge era anställda det engångsbelopp som de anställda inom SKR fick – eller kanske ännu lite mer? Det som behövs är viljan att prioritera. Nu är det upp till er.

Carina Thållén, avdelningsordförande Kommunal Sydväst