Hur kan vårt stora sjukhus i Halmstad som enda kost och dryck medan man väntar på akuten i timme efter timme i automater bara erbjuda godis och söta drycker?, undrar skribenten. Bilden är en genrebild.
Hur kan vårt stora sjukhus i Halmstad som enda kost och dryck medan man väntar på akuten i timme efter timme i automater bara erbjuda godis och söta drycker?, undrar skribenten. Bilden är en genrebild. Bild: TT/arkiv

Det räcker inte med motion

Hur kan vårt stora sjukhus i Halmstad som enda kost och dryck medan man väntar på akuten i timme efter timme i automater bara erbjuda godis och söta drycker?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

I HP den 3/11 publicerades en artikel av professor Mai-Lis Hellnius. Den rubricerades ”Tips för ett friskare liv i höst”. Ingenting vad hon skriver är fel, men det troligen viktigaste tipset för ett friskare liv är att äta och dricka sådant som inte sakta men säkert lockar fram symptom efter symptom och sjukdomsdiagnos efter sjukdomsdiagnos och medicinätande i all oändlighet, vilket ingen mår bra av – varken fysiskt eller psykiskt.

1976 fick Sverige våra första kostråd, vilka mycket tydligt förklarade att vi måste äta mer kolhydrater (socker, mjöl och stärkelse) för att förbättra vår hälsa. Vi äldre minns när det på helsidesannonser gjordes reklam för att vi skulle äta 6–8 skivor bröd om dagen. Det skulle vara så nyttigt. Pyttsan! Sedan dessa kostråd kom till har vi blivit allt sjukare. Statistiken är tydlig. Från 1977 till 2020 har exempelvis antalet cancerfall i åldern 30–85+ mer än fördubblats trots dessa kostråd, som alla legitimerade dietister prackar på oss redan i skolan. De borde veta bättre än att förorda mat som till största delen är baserad på socker, mjöl och stärkelse. De borde veta att sådan kost är skadlig och rätta sina kostråd därefter.

ANNONS

Hur kan vårt stora sjukhus i Halmstad som enda kost och dryck medan man väntar på akuten i timme efter timme i automater bara erbjuda godis och söta drycker? Till och med på vårdavdelningarna inklusive hjärtavdelningen erbjuds söta drycker och kakor som mellanmål. Varför? Svara på det sjukhuschefen! Skyll nu bara inte på dietisterna.

Lasse Blomdahl

ANNONS