Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det måste byggas bostäder för alla plånböcker

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik

Apropå ledare, 9/1

Bostäder. Det bör först och främst klargöras att Sverige inte har haft någon hyresreglering sedan 60-talet, då den avskaffades. Hyresreglering innebär att staten sätter hyrorna och så är det inte. Istället har vi ett förhandlingssystem där fastighetsägaren förhandlar med Hyresgästföreningen utifrån lägenheternas bruksvärde, som avgörs av faktorer som läge och standard.

I Halmstad, och i de flesta andra kommuner, arbetar parterna på hyresmarknaden med hyressättningsprojekt som differentierar hyressättningen och utvecklar bruksvärdet. Ett arbete som är viktigt att fortsätta med och som visar att det förhandlingssystem som vi har idag fungerar väl och utvecklas över tiden.

Ledarskribenten beskriver problem som följer av att svenska städer, framförallt storstäder, har glesats ut. Det hävdas att det är hyresreglering som är orsaken till detta, men så är det inte. Det är också längesedan våra storstäder hade den platta hyressättning som ledaren beskriver.

Sverige är inte unikt, stadskärnor tenderar att utarmas överlag i världen. Ledarskribenten menar att marknadshyror vore lösningen, men en fri hyressättning skulle få stora negativa konsekvenser för Sveriges storstäder och för Halmstad.

Eftersom det råder allvarlig bostadsbrist i landet skulle fria hyror ge kraftigt höjda hyror för alla eftersom det då inte längre finns något hyresförhandlingssystem, som skyddar mot oskäliga hyreshöjningar. Innerstadshyrorna skulle öka mest vilket i sig skulle avfolka stadskärnorna ytterligare.

Det som behövs i dag är att det byggs mer för alla plånböcker – inte bara för dem som kan betala alltför höga hyror som blir resultatet av dagens höga byggkostnader. För detta krävs att det går att bygga billigare, genom en större konkurrens inom byggsektorn och att det finns prisvärd mark att bygga på.

Det behövs också en utveckling av ett välfungerande investeringsstöd som driver mer byggande och med rimliga hyresnivåer.

Tomas Svensson

ordförande i Hyresgästföreningen Halmstad-Laholm