Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Det handlar om individer – inte produktflöden

Visst är industrin rationell när den tillämpas inom sitt eget gebit. Kanske mindre rationell när aktievärdet är det enda giltiga måttet att bedöma företag.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Svar till Bengt Sterner, 4/6.

Däremot finns det stora problem att omsätta industriell logik i sjukvården. Det handlar inte om produktflöden – det handlat om individer. Det finns smärtsamma gränser när standardisering trycks in i vårdrelationer.

Inom industrin har produktutveckling, omorganisation och rationalisering varit instrumenten att öka avkastning. Dessa instrument kan bara användas på ett begränsat sätt i vården.

Här handlar det om att varje dag möta unika problem hos människor som upplever sin situation på väldigt olika sätt. Det handlar om dialoger, flexibilitet lyhördhet. Det handlar om professionell kunskap som utvecklas varje dag. Det handlar om en organisation som för att fungera bra måste ta in denna kunskap. En organisation där toppstyrning kan skada och minska de anställdas förtroende för ledningen. Det handlar om en verksamhet där kvalitetsarbetet måste göras av de på golvet. Detta pågår ständigt och ger goda resultat.

Tyvärr handlar det också om en organisation där man alltför ofta lutat sig mot konsulter som har sin erfarenhet i industriella processer. Konsulter som har märkvärdigt svårt att redovisa sina resultat. Där dimridåer är vanligare än klart väder.

Framtiden måste ligga hos styrningsmodeller som baserar sig på dialog och respekt för genuin professionell kunskap. Att sjuksköterskor och läkare ”röstar med fötterna” beror inte endast på lön, utan också på bristande inflytande och en brist på respekt för deras svåra roll. Där ser dr Torbjörn Jonsson och jag samma problem.

Nils Werner

LÄS MER: Viktigt att skingra dimman kring ”Bostonprojektet”

LÄS MER: Hallands sjukhus lär av fordonsindustrin

LÄS MER: Så ska vården kunna flytta in i våra hem

LÄS MER: Omstritt samarbete med Boston avslutat

LÄS MER: JO kritiserar Region Halland på flera punkter