Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Allt vanligare att jobba hemifrån efter coronakrisen. Bild: Jessica Gow/TT

Det går inte att återgå till det som var i arbetslivet

Att återgå till det som var, som inte längre finns, går inte.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Vi ställer inte in, vi ställer om. Den digitala transformationen och hemarbetet har bidragit till ett ifrågasättande av arbetslivet före corona. Att återgå till en normalitet har i takt med Folkhälsomyndighetens fortsatta rekommendationer, suddats ut.

Rekommendationerna är att arbetsgivaren gör bedömningen om arbetet kan genomföras på distans och skall bidra till att bromsa smittspridningen. Tidningen Vision har i en undersökning, där drygt 2 600 skyddsombud svarat, konstaterat att nio av tio arbetsgivare vidtagit åtgärder för att förhindra smittspridning. Aldrig har så många samtidigt sett över och riskbedömt arbetsmiljön. Det är bra, men det räcker inte. Att riskbedömningar görs säger inget om kvalitén, det innebär inte heller att tillräckliga åtgärder vidtas.

Visions skyddsombud har under denna tid förmedlat arbetstagarnas olika behov. Gemensamt är att arbetstagare efterfrågar flexibilitet, vilket också Netigate, EIBA med flera, forskare konstaterat i en undersökning. De drar också slutsatsen att sannolikt 1 miljon svenskar fortsättningsvis kommer arbeta hemifrån efter Corona och att fler kommer kräva flexibilitet. Det kommer Visions skyddsombud också att göra, även för de yrken som måste utföras på en arbetsplats. Alla måste hänga med i det framtida flexibla arbetslivet. Förutsättningen är att arbetsgivarna lyssnar in arbetstagare och skyddsombud tidigt. Arbetsgivare som inte ställer om för att hänga med riskerar att tappa kompetent arbetskraft.

Visions skyddsombud kommer arbeta för att bevara arbetskraft. Vi kommer samverka för kompetenspåfyllnad, flexiblare villkor och en god arbetsmiljö. Vi uppmanar arbetsgivaren att tidigt involvera oss, i sann samverkansanda, för ett bättre arbetsliv.

Marika Fransson, huvudskyddsombud Vision Halmstadavdelningen

Lennart Johansson, huvudskyddsombud Vision Region Halland

Claes Andersson, skyddsombud Halmstad Energi & Miljö

My Olausson, skyddsombud Laholmsbuktens VA AB