Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det går att hitta pengar att söka till upprustning

Vi uppmanas att åka allt mer kollektivt (just nu ett undantag av kända skäl). Det är positivt, men då behöver infrastrukturen förbättras på flera ställen för att kollektivtrafiken ska bli attraktiv.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Det gäller speciellt den spårbundna trafiken. Det hävdas ofta att det saknas pengar till upprustning av infrastrukturen.

Det finns alternativ: att söka bidrag till upprustningen. Det kan handla om bidrag till upprustning av en järnväg, elektrifiering, plattformsbyggnad och liknande. Dessutom bör det satsas mer på säkerheten vid obevakade järnvägsövergångar. En möjlighet är att kolla upp med EU om där finns möjligheter till bidrag för upprustning och ny satsning på infrastrukturen. Ett annat alternativ är att kontakta Naturvårdsverket och rådfråga dem om bidragspengar till Klimatklivet.

Här bör regionala myndigheter genom tjänstemän och politiker kolla om det går att få bidrag från Klimatklivet för en förbättrad kollektivtrafik.

HNJ-järnvägen är ett lämpligt exempel att försöka få bidrag till för upprustning och elektrifiering.

Regionen bör tillsammans med kommunerna agera för detta!

Christer Wilhelmsson

ordförande Järnvägsfrämjandet