Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Låt den 3:e oktober bli startskottet för en ny och bättre bostadspolitik!, skriver Hyresgästföreningen Halmstad/Laholm. Bild: TT/arkiv
Låt den 3:e oktober bli startskottet för en ny och bättre bostadspolitik!, skriver Hyresgästföreningen Halmstad/Laholm. Bild: TT/arkiv

Det finns lösningar på bostadsbristen!

Det har under många år byggts för lite hyresrätter och de som byggts har varit för dyra för människor med normala inkomster.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Måndag 3 oktober är det Internationella hyresgästdagen såväl som Internationella dagen för boende- och bebyggelsefrågor. Tre av tio svenska hushåll har sitt hem i en hyresrätt. Det hyrda boendet möjliggör för människor i alla delar av livet att hitta ett tryggt, eget boende utan krav på stora besparingar på banken. För samhället bidrar hyresrätten till ökad rörlighet på arbetsmarknaden och ekonomisk stabilitet. Ändå behandlas hyresrätten styvmoderligt av politiken.

Det har under många år byggts för lite hyresrätter och de som byggts har varit för dyra för människor med normala inkomster. Det märks inte minst här i Halmstad och Laholm.

Bostadsbristen och bo-orättvisan drabbar inte alla lika, men i slutändan går den ut över hela samhället. Därför har vi på Hyresgästföreningen tre förslag på hur politiker kan göra bostadsmarknaden bättre:

• Bygg fler bostäder med rimlig hyra. Det statliga investeringsstödet måste återinrättas och utvecklas till ett förmånligt bygglån för att hålla uppe byggandet när konjunkturen viker.

• Hållbara renoveringar och stopp för ”renovräkning”. Det behövs statligt stöd till upprustning, stärkt ställning för hyresgäster vid omfattande renovering samt förbättrade möjligheter för bostadsbolag att skattefritt fondera pengar till underhåll.

• Rättvisa skatter mellan ägt och hyrt. Införande av låg, fullt avdragsgill moms på hyran och ett avskaffande av fastighetsavgiften på hyresfastigheter skulle göra mycket för att skapa rättvisa villkor mellan upplåtelseformerna.

Vi har fått en ny regering och våra lokala politiker har fått vårt förtroende. Låt den 3:e oktober bli startskottet för en ny och bättre bostadspolitik!

Hyresgästföreningen Halmstad/Laholm

Birgitta Ordrup, ordförande