Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det finns läxor att lära här

I en insändare den 28 augusti lyfter majoriteten i Region Halland sin satsning på barn och ungas psykiska hälsa.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Det är ett viktigt område som prioriteras och det finns inom gruppen stora behov. Satsningen behöver dock ses som del av en helhet. Nyss fattades beslutet om att tillnyktringsenheten ska läggas ner.

Vänsterpartiet menar att det finns läxor att lära här. Nämligen, även om det satsas en hög med pengar på ett viktigt område krävs det mer för att det ska bli något av dem. Det behövs en organisation som har utrymme för samverkan, som har genomförandekraft och det behövs tid. Det krävs lokaler, det ska rekryteras utbildad personal och det behövs skruvas och justeras för att fungera i verkligheten.

I en begränsad budget blir en satsning ofta det som går att skrapa ihop eller vad som kommer i statliga bidrag och så får det bli det det räcker till. Som i sagan om Mäster skräddare bidde det då ingen kostym utan en väst och sedan en tummetott och ibland ingenting.

Genom åren har Vänsterpartiet försökt lyfta riskerna med att ha en för slimmad organisation som utan utrymme i kostymen inte har möjlighet att samverka eller ta hand om problem som uppstår när idén på pappret möter verkligheten.

TNE hade svårt i sin uppstart med lokaler och det blev oenigheter med samverkanspartners som hade behövt läggas kraft på att reda ut. Tidigare satsningar på barn och ungas psykiska hälsa har fallit på att för få anställda skulle ta hand om för stora problem. Nu verkar En väg in stå inför lokalbrist innan regionen ens kommit till rekryteringen.

Vänsterpartiet menar att satsningar som görs behöver innehålla hela kostnaden för verksamheten och ha en tydlig plan från idé på papper till faktisk verksamhet. Det behöver finnas utrymme för samverkan inom den genomförande organisationen, med såväl kommunala parter som med brukarorganisationer. Vi i Vänsterpartiet menar även att vi måste bli bättre på att lära oss av de saker som inte går bra så att vi inte gör samma misstag igen.

Lena Ludvigsson, ersättare Driftnämnden psykiatri

Agnes Hulthén, gruppledare Vänsterpartiet Halland