Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Det finns ett problem - det bor människor där

Jag var inte närvarande vid det möte som Mattias Karlsson refererar till där företrädare för vindkraftsindustrin formulerat sina krav.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå Karlssons kolumn, ledarsidan 16/11.

Det tycks haft ett närmast extatiskt inflytande på MK:s tilltro till vindkraftens roll i mänsklighetens framtid.

Jag vet att det krävs mycket för att rädda vår miljö och arterna på vår jord. Jag är beredd att ta ansvar för min roll i den kampen. Jag gör det redan efter mina förutsättningar och förmåga och är villig att öka insatserna.

Jag bor i Fröslida, den enda ort i kommunen som har vindkraftverk i dag och den enda där ett stort antal ytterligare verk planeras i närområdet. Detta ger mig rätt att uttala mig om vad det innebär att leva med dem. Och att leva med det ständigt närvarande hotet att det uppförs fler. Tillfartsvägar ut i naturen blockeras. Ljudet och den miljö dessa enorma anläggningar skapar blockerar på sitt sätt tillträde till det som varit tyst natur. Vissa dagar är det pulserande ljudet påtagligt även vid våra bostäder.

Det finns ett problem med vindkraft i Hallands inland och det är att det bor människor där. Det kan se rätt öde ut när man rör sig i markerna men avstånd till bebyggelse är kortare än man tror. Därför krävs en noggrann bedömning av vad människor tål och skall behöva stå ut med. Det är helt på sin plats att tala om höjd på verken, avstånd till bebyggelse och antal verk på en begränsad yta. Detta kanske inte diskuterades vid det möte MK deltog i men den diskussionen måste föras. Ett avstånd om 1000 meter till bostad och en maxhöjd på 150 meter är vad debatten i Hylte handlar om. Jag betraktar det som minsta tänkbara krav att tillgodose.

Jag finner det beklämmande att vindkraftentreprenörerna avvisar verk som inte är minst 180 meter med argumentet att de inte är tillräckligt lönsamma. Jag konstaterar att krav på högre avkastning har historiskt sett inte varit det som drivit miljötänkandet framåt. Var står vi när verken i stället skall vara 400 meter? Som jättemonster i vår natur.

Så tack mina politiker och stå på er! Det finns många miljöåtgärder att prioritera innan vi förvandlar vår landsbygd till industrimark.

Iréne Wistrand

Svar direkt

I min kolumn kommenterade jag förslaget att politiker i Hylte kommun vill begränsa höjden på nya vindkraftverk till 150 meter. Beskedet från vindkraftsföreträdare är att det då inte blir några kraftverk i kommunen eftersom utvecklingen går mot högre verk. Detta är fakta att förhålla sig i den så nödvändiga omställningen till förnyelsebara energikällor, en utveckling Hylte kommun nu tycks säga nej till.

Mattias Karlsson

politisk redaktör

LÄS MER: Politiker eniga om ny översiktsplan – men vindkraften orsakar splittring