Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det behövs nationell strategi mot våld mot barn

Barns uppväxt går inte i repris. Därför måste vi agera nu för att skydda barn från våld och förtryck. MP tar tillsammans med de andra januaripartierna initiativ till en nationell strategi mot våld mot barn.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Riskerna för våld mot barn i hemmet har ökat under corona-epidemien, enligt insändaren. Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT
Riskerna för våld mot barn i hemmet har ökat under corona-epidemien, enligt insändaren. Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Vart tredje barn utsätts för någon form av misshandel av sina föräldrar under uppväxten. Vart tredje barn. Hos oss träffar denna statistik rätt i magen. Det här kan vi som föräldrar och politiker inte acceptera. Vi behöver en nationell strategi mot våld mot barn för att skydda barn mot våld och övergrepp, skriver tre ledande företrädare för Miljöpartiet.

För drygt 40 år sedan var Sverige första land i världen att förbjuda barnaga. Men fortfarande går många barn i Sverige och lägger sig med en klump i magen av oro och rädsla för att utsättas för misshandel, sexuella övergrepp och hedersrelaterat våld och förtryck. Lilla hjärtats tragiska öde visar plågsamt tydligt att mer måste göras för att skydda barn. Många aktörer vittnar dessutom om att barns utsatthet har förvärrats under coronakrisen.

För Miljöpartiet kommer skydd och stöd till barn alltid att vara prioriterat. I regeringen har vi lagt fram skärpta lagar för att bekämpa hedersrelaterad brottslighet och driver på för att möjliggöra stöd till barn även när föräldrarna motsätter sig det. Under våren har vi även tillfört 100 miljoner kronor i akuta krispengar till organisationer som bland annat hjälper barn i utsatta situationer. Men vi behöver göra mer.

Därför tar vi nu, tillsammans med de andra januaripartierna, initiativ till en nationell strategi mot våld mot barn. Strategin ska ha ett helhetsperspektiv och tydliggöra olika aktörers ansvar, identifiera brister, föreslå insatser för att förebygga att barn utsätts och stärka förmågan att stödja de barn som drabbas. Arbetet ska påbörjas redan i höst.

Barns uppväxt går inte i repris. Därför måste vi agera nu för att skydda barn från våld och förtryck.

Per Bolund (MP)

språkrör

Åsa Lindhagen (MP)

jämställdhetsminister

Svein Henriksen (MP)

gruppledare region Halland