Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänsterpartiet vill satsa 8 miljarder kronor på regionerna under 2023. Bild: Andreas Hillergren/TT
Vänsterpartiet vill satsa 8 miljarder kronor på regionerna under 2023. Bild: Andreas Hillergren/TT

Det behövs ett räddningspaket för sjukvården

Alla har rätt till en bra och tillgänglig sjukvård. Det ska gå att lita på sjukvården oavsett vem man är och var man bor, menar skribenten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Trots att Sverige är ett rikt land så väntar nedskärningar i sjukvården på många håll i landet. Orsaken är regeringen och Sverigedemokraterna som inte ger regionerna de pengar de behöver.

Det är illa ställt i sjukvården på många håll. Sjuka patienter vårdas i korridorerna. Det har hänt att sjukhus delat ut grytlock till patienter för att de ska kunna larma. Sjukvården lider av en personalbrist som går ut över såväl patienter som anställda.

Inför budgetpropositionen för 2023 skickade Sveriges kommuner och regioner en vädjan till regeringen. Det behövs kraftiga tillskott för att klara ökande kostnader. Men regeringen och SD gav inte i närheten av det som behövdes. När de nu presenterade sin vårbudget kom inga nya pengar alls. Kristersson (M) och Åkesson (SD) ser på när nedskärningar väntas i svensk sjukvård. I stället prioriteras att sänka skatten för sig själva och andra höginkomsttagare.

Vänsterpartiet prioriterar annorlunda. Alla har rätt till en bra och tillgänglig sjukvård. Det ska gå att lita på sjukvården oavsett vem man är och var man bor. Det är inget vi som samhälle kan spara in på. I Vänsterpartiets vårbudgetmotion föreslås ett statligt räddningspaket för sjukvården. Det innehåller följande:

• Vi vill satsa åtta miljarder kronor på regionerna under 2023.

• Vi kräver att landets kommuner och regioner före sommaren får besked om en lägsta nivå för statsbidrag i höstens budgetproposition.

• Låt kommuner och regioner, tillfälligt eller tillsvidare, använda riktade medel som generella.

• Staten måste garantera långsiktiga förutsättningar för kommuner och regioner – indexera statsbidragen så de följer kostnadsutvecklingen.

Det är sådan kraftfull politik som krävs i krisen. De åtta miljarder kronor Vänsterpartiet föreslår till regionerna för 2023 motsvarar för vår region 260 miljoner extra. Pengar som hade kunnat göra stor skillnad för alla som är i behov av vård och alla som arbetar inom vården här i Halland.

Agnes Hultén

gruppledare Vänsterpartiet Halland