Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Det är verkligen avgörandets tid

Aldrig har en avtalsrörelse på riktigt varit så betydelsefull för de olika fackförbunden men också för samhällets utveckling i stort.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Låt oss ta de som arbetar i vård och omsorg som ett exempel.

De har alltid haft ett särskilt utsatt och tungt arbete men nu efter covid-19:s entré i samhället så har de som arbetat i vården fått det ännu kämpigare.

Inte har det heller känts lättare nu när man också börjat fått svart på vitt att även om du har haft covid-19 så är du inte heller immun så särskilt länge utan du kan bli sjuk inom ett par månader igen.

Därför är det extra viktigt att denna avtalsrörelse verkligen ger goda resultat i form av inte bara högre lön utan också bättre arbetsvillkor och drägligare arbetstider till all personal i vård och omsorg.

Applåderna och lovorden har varit många men om inte avtalsrörelsen skulle resultera i högre lön och bättre villkor kommer det på sikt att kosta samhället mer då man säkerligen kommer få svårare att få människor att utbilda sig till de olika yrkena i vården.

Det kommer bli svårare att locka människor att arbeta i välfärden överlag.

Och man kommer säkert också få svårt att kunna behålla befintlig personal och därmed ta till vara på den kunskap och erfarenhet som finns idag.

Resultatet hade kunnat bli mycket kännbart och framförallt väldigt kostsamt för samhället i stort.

Enkel logik detta då man inte kan betala med applåder i kassan.

Alla välfärdsyrken som på något sätt arbetar med eller där man kommer i kontakt med människor, till exempel busschaufförer, personliga assistenter, undersköterskor, barnskötare behöver samhällets stöd för att kunna arbeta vidare även under en pandemi.

Om dessa yrkeskategorier inte skulle kunna arbeta så skulle Sverige stanna.

Karensavdraget ska avskaffas permanent, arbetstiden ska ses över, delade turer ska tas bort, arbetskläder från arbetsgivaren ska vara en självklarhet.

Låt oss hoppas att inte hyllningarna och applåderna enbart har varit luft utan att istället att man nu visar på genom att ge dessa yrkeskategorier rätt förutsättningar, sjyssta arbetsvillkor och en hållbar arbetsmiljö, för det är detta jag och så många andra hoppas att årets avtalsrörelse ska resultera i.

Fredrik Jarlestål Jensen

undersköterska natt