Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Robin Haldert / TT
Bild: Robin Haldert / TT

Det är vad den nya drogpolicyn syftar till

Det finns en rad faktafel i debattinlägget i HP (14/7) om Halmstads nya drogpolicy för gymnasieskolor, skrivet av Carl-Johan Bonde, LUF, och Angeline Eriksson, CUF.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

1) Den svenska strategin när det kommer till droger är INTE byggd på ”att slå missbrukare med en pinne tills de slutar ta droger”. Den bygger på tidig upptäckt. Den som nyss börjat ta droger ska få hjälp att sluta, innan det uppstår ett sjukligt beroende till drogen. Väntar man till beroendet uppstår, etableras en kronisk sjukdom som den unge får dras med resten av livet.

2) Det är INTE den förebyggande strategin som leder till att Sverige har hög narkotikadödligheten. Som framgår av Perspektiv på narkotika: Förebyggande av dödsfall vid överdoser i Europa (utgivet av: European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction), så är det tvärtom så att: ”Ett antal omgivningsfaktorer ökar risken för narkotikaöverdoser, inklusive dödsfall vid avbruten behandling och vård för användare av opioider. I vissa situationer, t.ex. avgiftning eller avbruten drogfri vård, är toleransen hos narkomaner för opioider kraftigt reducerad och som resultat av detta har de en synnerligen hög risk för överdosering, om de återupptar narkotikakonsumtionen.”

Det är missbrukaren själv som utsätter sig för risken att dö i en överdos i samband med återupptaget missbruk efter ett uppehåll. Det har ingenting med samhällets strategier att göra! Därför börjar sprutbytet i Halland nu dela ut Naloxon till etablerade missbrukare.

3) Bonde och Eriksson blandar ihop nybörjare med missbrukare som har ett kroniskt missbruk av narkotika. Nybörjare kan med litet hjälp sluta med sitt narkotikaintag. Kroniska missbrukare kan inte ens våra bästa beroendeläkare förmå att sluta med narkotikaintaget. Det är helt avgörande att förebygga tidigt, innan kroniskt tillstånd uppkommer. Det är vad den nya drogpolicyn syftar till.

Rolf Bromme

journalist och författare till skriften Kunskapsbrist om narkotikapolitiken, (2018)