Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

29 mars 1921. Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR) har segermöte i Musikaliska akademien i Stockholm med högtidstal av Ellen Key.
29 mars 1921. Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR) har segermöte i Musikaliska akademien i Stockholm med högtidstal av Ellen Key.

Det är värt att kämpa för det man tror på!

Men även om denna jämställdhetsfråga är väl värd att fira är det tyvärr en hel del kvar att göra.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Den 12 september är det 100 år sedan kvinnor för första gången fick rösta i ett allmänt val i Sverige. En rättighet som många fick kämpa för länge. En milstolpe. Tänk, 100 år av ett jämställt och jämlikt samhälle. Sverige är fantastiskt!

Vid det allmänna valet 1921 höjdes antalet röstberättigade tack vara denna förändring från 1,2 miljoner till 3,2 miljoner! Det kan man kalla demokrati. Men det var inte självklart att rösta trots möjligheten. Precis som med alla omvälvande förändringar tar det tid innan det sätter sig hos gemene man. Enligt SCB (statistiska centralbyrån) deltog 47 procent av kvinnorna i detta val jämfört med 62 procent av männen. I dag är den siffra mer jämn och cirka 90 procent av både män och kvinnor använder sin rösträtt.

Men även om denna jämställdhetsfråga är väl värd att fira är det tyvärr en hel del kvar att göra. Det är inte så enkelt som att lika rätt på papper ger lika möjligheter i praktiken. Vi har långt kvar till ett helt jämställt och jämlikt samhälle på många plan. Vad detta jubileum däremot visar är att det är värt att kämpa för det man tror på! Allas röster räknas i ett samhälle. Glöm inte att använda din.

Annika Johansson Sävborg

Ewy Henriksson

Jenny Håkansson

Lizzie Nilsson

Margareta Andersson

Holms Centerkvinnor