Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sköter snacket. Svenska akademien har hand om språket.

Det är språket som förenar oss

KOMMENTAR till Fritänkande invandrings­kritiker, 15/1

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Visste ni att den äldre västgötalagen, från 1200-talet, gör skillnad på västgötar och svenskar? Jag har bott i Halland i över 20 år men förblir västgöte. Jag har vänner som talar halländska utan brytning men utseendet avslöjar att de har utländsk arvsmassa. De är definitivt hallänningar, men är de svenskar? Jag är definitivt svensk men jag blir aldrig hallänning för jag kan inte prata halländska.

Vad är det Fritänkande invandringskritiker vill slå vakt om? Är det arvsmassan? I så fall är det kanske en arvsmassinvandring vi behöver!

Det är språket och kulturen som gör Sverige svenskt, inte vilken kromosomuppsättning medborgarna har. Även invandrarna behöver svenskan för att kunna kommunicera med varandra och med sina barn.

Arabers och européers erövringar ägde rum på helt andra premisser än den reglerade, svenska flyktinginvandringen. Det är alltid den starka kulturen som segrar. Germanerna erövrade Rom men den antika kulturen erövrade germanerna. Mongolerna erövrade Bejing men den kinesiska kulturen erövrade mongolerna. Svenska språket försvenskar!

Fritänkande kritiker kan också vara feltänkande kritiker!

Kenneth Mellåker