Det är orättvist att skylla på korna

De senaste månaderna har inneburit rena häxjakten på våra kor.

ANNONS
|

De senaste månaderna har inneburit rena häxjakten på våra kor på grund av deras utsläpp av metangas. Därför ska vi huvudsakligen äta vegetariskt trots att vi är skapade för att även äta kött. Det innehåller högvärdigt protein som behövs för uppbyggnaden av kroppens celler. Kött innehåller också stora mängder av de viktiga mineralämnena järn, zink och selen samt B-vitaminer, bland annat vitamin B12 som så gott som bara finns i animaliska livsmedel.

Om vi begränsar kornas antal, vad skulle det innebära för vårt behov av mejeri­varor?

Jag tror inte någon vill offra vare sig mjölken, filen eller osten. Måste vi då börja importera? Ingen klimatsmart lösning.

ANNONS

Korna ger oss så mycket förutom kött och mjölk. De håller landskapet öppet och förser oss med gödsel för våra åkrar. Denna gödsel innehåller allt vad jorden behöver till skillnad mot konstgödsel som på sikt utarmar jorden.

Antalet mjölkkor uppgick till 330 800 stycken år 2017. Vid samma tidpunkt fanns det 355 500 hästar, huvudsakligen i södra Sverige. Som alla gräsätare torde de också ha metan­gasutsläpp men därom hörs inte mycket i media. Hästen används huvudsakligen som hobby och i tävlingssammanhang med miljö­belastande transporter till och från tävlingsarenor.

Vad ger oss hästen då förutom nöje?

Enligt Jordbruksverket var svenskarnas konsumtion av hästkött cirka 200 gram per person år 2011. Det utgjorde 0,2 procent av vår totala köttkonsumtion.

Ett fåtal hästar används fortfarande till jord- och skogsbruk.

Att skylla klimatförändringarna på våra kor är, enligt min mening, orättvist. Alla gräsätare släpper ut metangas i olika mängder. Vi måste titta globalt. Vad gör övriga länder i världen åt problemet?

Det är vi människor som står för de flesta utsläppen. Industrierna förorenar miljön och priset blir att flora och fauna minskar eller till och med försvinner. Och vi blir fler och fler…

Ninni

Det är inte kornas fel att det är problem med klimatet, menar skribenten.

ANNONS
ANNONS