Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Enligt insändare har 70 plus-kunder svårt att hitta frisörer som vill ta emot dem på ett  covid-säkert sätt. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Enligt insändare har 70 plus-kunder svårt att hitta frisörer som vill ta emot dem på ett covid-säkert sätt. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Det är inte vi 70 plus som smittar

Något som är oerhört viktigt för oss i gruppen 70 plus är möjligheten att kunna få en hårklippning eller att kunna besöka tandläkare under trygga former även under pågående pandemi.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Vi som tillhör gruppen 70+ ska hålla oss undan samhället för att inte smittas av Covid-19. Det innebär inte att vi därmed upphör att existera. Något som är oerhört viktigt för oss i denna grupp är möjligheten att kunna få en hårklippning eller att kunna besöka tandläkare under trygga former även under pågående pandemi. Prognoser pekar på att pandemin kommer att finnas kvar i ett till två år eller tills vaccin kanske finns.

Frisörförbundet lämnar råd till sina medlemmar om att boka av personer i riskgruppen. Tandvården bokar av 70 plus-patienter. Det verkar som alla är rädda för att försöka hjälpa oss med dessa grundläggande behov som vi inte själva kan lösa! Och det är inte vi som smittar!

Inom tandvården finns fastställda rutiner för smittsäker tandvård, men viljan att hjälpa saknas. Man erbjuder endast akuttandvård. Socialstyrelsen har i ett uttalande nyligen sagt, att det inte finns något förbud mot att bedriva planerad tandvård på patienter ur gruppen 70 plus.

En insändare i Hallands Nyheter den 15 maj beskriver tydligt oviljan hos frisörer att erbjuda säkra klippningar. Insändarskribenten blev utskrattad och utvisad vid rundfrågning om säkra klippningar.

Är det meningen att vi som är 70 plus ska se ut som uteliggare i håret och att vi ska få gluggar i tandraden för att ingen bryr sig? Ska medborgare i ett land som berömmer sig med att vara en välfärdsstat behöva ha det så?

Jag är väl medveten om att Sverige befinner sig i kris, men det vore klädsamt om t.ex. Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, regioner och kommuner även kunde väga in hur sådana här saker ska lösas. Inte minst gäller detta tandvård. Frisörförbundet har också ett ansvar i att försöka lösa säkra klippningar. Eller är det bara till att blunda och låtsas att vi som är 70 plus inte finns?

40-talist