Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Christine Olsson/TT
Bild: Christine Olsson/TT

Det är helt orimligt att kvinnor över 74 inte blir kallade

All uppmärksamhet på Alla hjärtans dag till Linda Frohm (M) i Norrbottens Region som vågat ta upp kampen för äldre kvinnors rätt till mammografi upp till 80 år.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Det är helt orimligt att kvinnor över 74 inte blir kallade till den här undersökningen. Klart att man hittar fler bröstcancerfall om även äldre kvinnor får komma till undersökning. Fördelar med tidig upptäckt överstiger eventuella risker.

Vi vet att bröstcancer är den vanligaste cancerdiagnosen hos kvinnor. Borde vara självklart att motverka ålderism och diskriminering av äldre människor. Hur kan en regering som säger sig vara feministisk undanhålla äldre kvinnor möjligheten att få diagnostiserat en cancer. Ett ord utan värde i den verkliga verkligheten. Äldre kvinnors människovärde har blivit ett krontal som man bollar med. En värdering också ur etiskt perspektiv. Politiken måste här ta ett ansvar och inte överlåta detta till tjänstemän på Socialstyrelsen. Det är dags för om tänk! Riv upp riksdagsbeslutet om en mammografigräns vid 74 år. Det hade M och SD haft möjlighet att göra om de gått fram med ett tillkännagivande om detta år 2016. Vi vet från cancerregistret, att ungefär lika många insjuknar i bröstcancer före fyllda 74 som efter fyllda 74 år.

Region Norrbotten har via Linda Frohm (M) visat kraft genom att gå mot Socialstyrelsen, som nu menar att beslutet är olyckligt och kan leda till olika villkor för olika kvinnor i olika regioner i landet.

De borde i stället se Linda som en dörröppnare för alla äldre kvinnors och män hälsa i hela Sverige.

Hoppas att moderater på de tunga regionposterna i hela landet är beredda att precis som Linda ge möjlighet för fler äldre kvinnor att få tillgång till mammografi. Här ser vi fram mot att Region Halland vill följa Linda Frohms (M) exempel.

Ingeborg Oléni

leg sjuksköterska

tidigare landstingspolitiker, gruppledare