Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TT/arkiv
Bild: TT/arkiv

Det är hög tid att även Sverige skriver under

Deltagare i en studiecirkel i Laholm har nu skrivit till sina 13 riksdagsledamöter i Halland och uppmanat dem att se till att Sverige gör det som redan 86 länder har gjort.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

“Historiskt kärnvapenförbud. Sverige står utanför”. Det var FN-förbundets tematidning vid slutet av förra året. Deltagare i en studiecirkel i Laholm har nu skrivit till sina 13 riksdagsledamöter i Halland och uppmanat dem att se till att Sverige gör det som redan 86 länder har gjort: Sverige bör signera och ratificera FN:s kärnvapenförbud TPNW (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons).

FN:s kärnvapenförbud som initierades av Sveriges dåvarande utrikesminister Margot Wallström (S) trädde i kraft 22 januari 2021 då 50 länder hade ratificerat TPNW.

Sedan dess har antalet ökat, 86 länder har nu signerat förbudet och 56 har ratificerat det genom sina parlament (27 december 2021).

Fortfarande har Sverige varken signerat eller ratificerat avtalet.

Den 3 januari i år har fem kärnvapenmakter – USA, Ryssland, Kina, Frankrike och Storbritannien – kommit överens om att nukleära vapen aldrig får användas för krigföring. Endast i defensivt syfte. En fortsatt utveckling av dessa vapen ska inte ske. Dessa fem länder är permanent representerade i FN:s säkerhetsråd. Överenskommelsen hade inte varit möjligt utan ICAN:s idoga arbete som ledde till att TPNW trädde i kraft.

Det är hög tid att även Sverige signerar FN:s kärnvapenförbud.

Vi, medlemmar i FN-föreningen och Kvinnor för Fred i Laholm, vill påverka våra riksdagsledamöter i Halland att skyndsamt se till att TPNW signeras och sedan ratificeras.

Lena Angviken

Gunaino Enqvist

Susanne Gerstenberg

Mathias Josse

Per Wikholm