Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Jessica Gow/TT

Det är de mest behövande som drabbas av beslutet

Ännu en gång visar det sig att politikerna endast ser till sitt eget bästa.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Omsorgsnämndens ordförande i Hylte kommun, Gunnel Johansson, försöker sig på en konstig förklaring till varför deltagare i den dagliga verksamheten i LSS inte kommer att erbjudas lunch längre. I stället uppmanas deltagarna att ta med sig sin egen matlåda. Allting skylls på kommunens dåliga ekonomi, men egentligen handlar det om politikernas ovilja att ta hand om och ansvara för samtliga kommuninvånare.

LÄS MER: Föräldrar starkt kritiska när lunchen dras in för sonen Johan

LÄS MER: Omsorgsnämndens svar: ”Man kan inte både äta kakan och ha den kvar”

Ännu en gång visar det sig att politikerna endast ser till sitt eget bästa. Återigen låter politikerna sina egna intressen gå före kommuninvånarnas bästa. Återigen är det de mest behövande som drabbas, därför att politikerna hela tiden ”roffar åt sig av kakan”!

Jörgen Hällström

Svar direkt

För omsorgsnämnden har det aldrig handlat om ekonomi.

Daglig verksamhet är en insats inom LSS. Det är ett bistånd som kan erbjudas till personer i yrkesverksam ålder med funktionsvariationer och som inte arbetar eller studerar. Målet för verksamheten ska vara att individen får möjlighet att leva som alla andra.

På boendena jobbar med­arbetarna personcentrerat utifrån individens behov. Det kan till exempel innebära att man tillsammans med den boende planerar matsedel, inköp och vad som ska tillagas. Man jobbar för att de boende ska bli så självständiga som det bara går.

Den dagliga verksamheten ska ses som individens arbetsplats där man utför arbete med handledning efter var och ens förmåga. Habiliteringsersättning kan vara ett sätt att uppmuntra deltagande i denna verksamhet och alltfler kommuner har valt att infört det. Omsorgsnämnden har tidigare beslutat att som alternativ till habiliteringsersättning erbjuda kostnadsfri lunch och vid behov fria resor till och från den dagliga verksamheten. Omsorgsnämnden gav i september 2018 i uppdrag att i stället utreda ett eventuellt införande av habiliteringsersättning i vår kommun. Ett enigt beslut vid omsorgsnämndens juni­sammanträde innebar att habiliteringsersättning införs under en prövotid fram till årets slut. Det innebär en ersättning motsvarande 70 kronor för heldag (minst 3,5 timmar/dag). Deltagaren i den dagliga verksamheten väljer själv hur hen vill göra med sin ersättning. Den kan till exempel användas till att ta med sig matlåda hemifrån alternativt välja andra måltidsalternativ.

Utvärdering sker under hösten 2019 och resultatet redovisas till omsorgsnämnden i december. Statliga medel är sökta för 2019. Rekvirerade medel ska återredovisas till Social­styrelsen. Om medel inte blivit använda, ska dessa återbetalas och kan alltså inte användas till någon annan verksamhet.

Gunnel Johansson

ordförande omsorgsnämnden, Hylte kommun