Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Översvämning i Gävle 2021. Bild: Magnus Sandberg
Översvämning i Gävle 2021. Bild: Magnus Sandberg

Det är dags att ställa om

När det är hett hittar man svalka i trädens skugga. Hur viktigt är det inte med träd, buskar och andra växter i trädgården. En stor och steril gräsmatta ger ingen svalka och gynnar inte heller den biologiska mångfalden med insekter och fåglar.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Allt fler börjar nu, sent omsider, ta till sig att klimatet blir varmare på grund av vårt användande av fossila bränslen. Vi börjar inse att det kommer påverka våra liv på olika sätt och att vi nu måste ställa om från fossilt till ekologiskt hållbart.

Politiker och företag måste ta ett större ansvar, men vad kan vi själva göra för att försöka klara klimatförändringen? Vetenskapen säger ju att vi kommer få mer extremväder med hetta, torka och vattenbrist, men också fler och våldsammare skyfall och att havsnivån kommer att stiga. Det kraftiga regnet gör att vi som har lite äldre hus nog behöver se över våra tak, till exempel plåtarbeten kring skorsten.

När det är hett hittar man svalka i trädens skugga. Hur viktigt är det inte med träd, buskar och andra växter i trädgården. En stor och steril gräsmatta ger ingen svalka och gynnar inte heller den biologiska mångfalden med insekter och fåglar. Varför inte prova mullbär eller fikon. Med dagens klimat går det redan bra med dessa medelhavsväxter i Halmstad. Jag har precis plockat mogna fikon.

Det finns ju också samband mellan klimatet och det höga elpriset. Jag satte upp solceller och en laddstation till bilen för ett par år sedan och har sedan maj gått plus och har några tusenlappar till godo inför hösten. Grannen, som har nyare och effektivare paneler i rakt söderläge, har ännu mer till godo. Det är också bra med gammaldags sparsamhet och stänga av golvvärme med mera.

Det finns många fler saker att tänka på, till exempel vattenslöseriet, hur vi reser och vad vi äter. Men det viktiga är att vi börjar med något, för det börjar bli bråttom nu. Jag är övertygad om att ju längre vi väntar med att ställa om, desto svårare kommer det att bli.

Ni som inte bryr er om klimatet kan ju strunta i det jag har skrivit och fortsätta skylla alla problem på era politiska motståndare. Men vad jag förstår kommer klimatet om bara några år att tvinga oss till att ställa om, oavsett om man är sverigedemokrat eller miljöpartist.

Martin Lindqvist (MP)

ordförande Miljöpartiet de Gröna i Halmstad