Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Västbanken. Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT
Västbanken. Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT

Det är dags att protestera

Den 29 November, FN:s dag för solidaritet med det Palestinska folket.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Det finns starka skäl att uppmärksamma denna dag.

År 1947 antog FN en resolution om delning av det dåvarande mandatområdet Palestina och 1948 bildades staten Israel.

I kriget som följde tvingades cirka 750 000 palestinier på flykt från sina hem. Enligt FN har flyktingarna rätt att återvända, men Israel vägrar åtlyda resolutionen. Efter sexdagarskriget 1967 ockuperades Gaza och Västbanken inklusive östra Jerusalem. Sedan dess har inga palestinska samhällen kunnat byggas ut. Antalet olagliga judiska bosättningar på palestinska områden har däremot ökat undan för undan.

För att skydda sig mot terrorattentat har Israel uppfört en mur. Det är legitimt, förutsatt att den byggs på israelisk mark. Större delen är emellertid byggd långt in på palestinsk mark. Det strider mot internationell rätt. Muren är ett sätt att stjäla mark och att hindra palestinier från att bruka sin jord.

Amnesty konstaterar i en rapport att civila palestinier, däribland barn, rättsstridigt dödats av israeliska styrkor, som också gripit tusentals palestinier för att de protesterat mot ockupationen. Hundratals har satts i administrativt förvar. Misshandel och tortyr fortsätter.

Genom en mängd övergrepp mot palestinierna förhindrar Israel, i trots mot FN, att en fungerande palestinsk stat kan etableras. Det är dags för Sverige och västvärlden att protestera. Israel bryter mot FN-resolutioner och mänskliga rättigheter. Trots Israels ovilja till en rättvis fred fortsätter världen att belöna Israel med förmåner såsom frihandelsavtal, och såväl politiskt som militärt samarbete.

Vi borde mäta Israel med samma måttstock som andra länder och behandla nationen på samma sätt som andra folkrättsförbrytare. Är det inte dags för sanktioner mot Israel?

Per Johansson

Palestinagruppen i Halmstad