Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Magnus Andersson/TT
Bild: Magnus Andersson/TT

Det är dags att beskatta båtsektorn

Jag tycker också att man kan bygga ut så att det blir fler båtplatser men jag vill inte betala för detta.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå insändaren ”När ska politikerna börja tänka på båtfolket”, 4/5.

När ska båtfolket börja tänka på oss alla andra i samhället och ta sitt ansvar? Som det är i dag är det så att båtfolket inte betalar för sig. Mycket märkligt att inte politikerna har insett detta.

Båtfolket är ett stort hot mot vår miljö. Bland annat alla bottenfärger som läcker ut i våra vatten, drivmedel som förorenar vattnet, allt avfall från toaletter. Det är förbjudet att släppa ut detta men hur många efterlever detta.

Det finns ju möjligheter att lämna avfall i hamnarna. Ännu har jag inte sett en enda som använt sig av denna möjlighet. Jag har säkert missat en del, men däremot har jag sett ränderna efter båtar som släpper ut avfallet i vattnet när man lämnar hamnen.

Jag tycker också att man kan bygga ut så att det blir fler båtplatser men jag vill inte betala för detta. Båtfolket betalar inte en krona i skatt. Hur kan detta vara möjligt.

Här glassar många runt i sina lyxbåtar men står inte för en krona för allt det man begär. Man kan inte ens betala till sjöräddningen som lever på allmosor.

Nej, politiker ta tag i detta omedelbart och beskatta denna del av samhället som i dag lever på oss andra. Det finns uppskattningsvis 350 000 båtar som skulle kunna beskattas. Där finns mycket pengar att hämta som både skulle kunna gå till fler båtplatser och pengar till sjöräddningen.

Om vi jämför med en annan fritidsaktivitet, husbilsfolket, så kostar en ny husbil mellan 15 000 och 28 000 kronor om året i skatt. Det infördes ett båtregister för många år sedan som sedan togs bort för att det var för dyrt att hålla. Fastän att både sjöräddningen, tullen, polisen, försäkringsbolagen med flera, ville ha det kvar så avskaffades det.

Bilregistret kostar under hundralappen att hålla men det hade inte båtfolket råd med. Det var nog så att det fanns en rädsla för att en skatt skulle införas. Nej, nu får det vara nog, se till att denna sektor av samhället står för sina kostnader!

GAH