Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: TT/arkiv
Bild: TT/arkiv

Den strategin blir mitt val alla dagar i veckan

Skribentens affärsidé bygger på att sälja bensin och diesel, och han är inte ensam. Mycket av vårt välstånd bygger på kol och olja.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå debattartikeln ”Hårt arbetande hushåll kan få högre bilskatter”, 14/11.

Inte desto mindre är det ett absolut faktum att fossilförbränning ger koldioxidutsläpp. Effekten av den allt högre koldioxidhalten i atmosfären är att solinstrålningens energi studsar fram och tillbaka mellan jorden och atmosfären, i stället för att ge sig ut i rymden.

Temperaturen stiger. De extrema väderfenomenen ökar i intensitet. Värmen gör platser obeboeliga. Odlingsbar mark försvinner i allt snabbare takt. Havsnivåhöjningen gör att stora städer likväl som små byar försvinner.

Samtidigt ökar, enligt Trafikverket, de genomsnittliga utsläppen från bilar som drivs med bensin eller diesel. Utsläppen från nya bensindrivna bilar 2019, har ökat till 130 g/km och är de högsta sedan 2013. För nya dieseldrivna bilar ligger utsläppen nu på 137 g/km, vilket är det högsta värdet sedan 2011.

Är de höga utsläppssiffrorna för nya bilar ett resultat av bonus malus? I så fall håller jag absolut med. Gör om systemet!

Men står man i valet och kvalet vilken strategi man ska välja, den där oljan ska bort, eller den där man kramar fossilindustrin och indirekt underblåser en svensk gulavästarna-rörelse, då kan jag för egen del säga att jag alla dagar i veckan väljer den där det fossila fasas ut fortast möjligt.

Cyklisten