Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Den ständiga studentdebatten – firandet måste förändras

Jag börjar faktiskt snart bli riktigt trött och utled på diskussionen och debatten i medierna om studentfirandet under rådande coronakris.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik

Apropå studentfirandet i HP den 29 april 2020.

Studenten. Jag börjar faktiskt snart bli riktigt trött och utled på diskussionen och debatten i medierna om studentfirandet under rådande coronakris.

De flesta kommuner har beslutat att studentfirandet ska skjutas upp till hösten eller ännu senare.Ungdomarna, på flera platser i Sverige, protesterar däremot kraftigt mot beslutet. Det är förvånande och beklagligt att våra studenter är så omogna och barnsliga att de inte inser allvaret och faran med coronapandemin.

Vi måste ju så snabbt som möjligt bekämpa och begränsa spridningen av coronaviruset i vårt samhälle. Det gör vi bäst tillsammans, det vill säga över generationsgränserna.

Studentfester med upptåg kan bli en riktigt allvarlig smittkälla. Det borde också varje student kunna förstå.

Dessutom måste vi snart acceptera att studentexamen/studenten slutgiltigt avskaffades för drygt 50 år sedan, 1968. Då, 1968, sprang de allra sista studenterna ut från Sveriges gymnasier.

Studenten i Vårgårda 2018

Men studentfirandet har ändå överlevt i landet. På 1980–1990-talen fick vi väl en lite nyare typ av studentfirande. Då introducerades även den numera så exklusiva och dyra studentbalen. Det blev genast ett viktigt inslag i firandet. Antagligen kom denna tradition från Highschool-baler i USA. Vi vill gärna kopiera amerikanarna, eller hur?

Tyvärr har också studentfirandet i Sverige under de senaste decennierna ”spårat ur” ordentligt med både alkohol, slagsmål och allmänt bråk/stök. Nej, ta nu chansen och låt äntligen studentfirandet gå i graven. Studenten är helt enkelt passé!

En ny typ av gymnasieavslutning och firande behövs efter coronapandemin. Det är jag ganska säker på. Däremot kan ni alltid fira i mindre skala. Varför inte bjuda hem några goda och trevliga gymnasiekamrater (klasskompisar) och fira då gärna samtidigt tillsammans med föräldrarna?

C-G Pernbring