Är detta verkligen seriöst från HBK, att i en viktig affärsrelation avvakta tio år med att börja återbetala ett lån, undrar skribenten.
Är detta verkligen seriöst från HBK, att i en viktig affärsrelation avvakta tio år med att börja återbetala ett lån, undrar skribenten. Bild: Henrik Holmberg / TT

Den som är satt i skuld är inte fri

Är detta verkligen seriöst från HBK, att i en viktig affärsrelation avvakta tio år med att börja återbetala ett lån.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik. Apropå artikeln ”HBK lägger återbetalningen till kommunen på is”, 16/3.

Tog del av HP:s artikel från HBK:s årsmöte där HBK säger ”Vi har valt att lägga vårt förslag på is”. Förslaget som lagts på is var att HBK skulle börja återbetala ett räntefritt villkorat kapitaltillskott (lån) på fem miljoner, från Halmstads kommun från 2012. HBK säger att man vill göra rätt för sig.

Hur bedriver man sin verksamhet. Är detta verkligen seriöst från HBK, att i en viktig affärsrelation avvakta tio år med att börja återbetala ett lån. Under de här tio åren har HBK, under flera perioder, allvarligt misskött sin ekonomi, det har ändå funnits flera tillfällen att återbetala lånet till kommunen.

ANNONS

I samband med renoveringen av Örjans Vall löste kommunen ut HBK:s klubblokaler och HBK:s utlägg för renovering av C-planen, mer än sex miljoner kronor till HBK. Försäljningen av Sead Haksabanovic gav minst 20 miljoner kronor till HBK.

Snöbollen Tre Hjärtan AB startades 2013 för att tillhandahålla finansiellt stöd till HBK. Vid avvecklingen 2017 betalades villkorat kapitaltillskott på cirka fyra miljoner kronor till delägarna.

Kommunen tog 2019 över Kombihallen för ett överpris, mer än sex miljoner till HBK. Snöbollen har återaktiverats 2019, nu i HBK-regi. Nya aktieägartillskott till HBK med villkorade kapitaltillskott (lån) och med rätt från förvärvaren att ta del till framtida transferintäkter och omsättningsökningar. Uppgifterna något otydliga och motsägande i de senaste årsredovisningarna.

Elitverksamheten, HBK Elitfotboll AB, den affärsdrivande delen, som bolagiserades 2015, har de senaste sex åren fått cirka 20 miljoner kronor i aktieägartillskott (det mesta från och genom moderbolaget).

HBK:s materiella anläggningstillgångar har under samma tidsperiod, som ovan, minskat från cirka 15 miljoner kronor till nu 271 000 kronor.

Den senaste årsredovisning visar ett eget kapital för koncernen HBK på 5,5 miljoner kronor. Här har tagits upp en miljon som (osäker) fordran från Rubin Kazan. Skulden till Halmstads kommun på fem miljoner kronor år inte skuldförd och finns inte med i balansräkningen. HBK säger att dom inte vill betala tillbaka lånet nu eftersom fordran från Rubin Kazan är osäker och att en återbetalning också påverkar likviditeten. Det är värre än så, eftersom lånet inte finns med i balansräkningen slår det vid återbetalning direkt mot resultatet och det egna kapitalet.

ANNONS

Önskvärt att HP eller någon analyserar hur HBK:s uthålliga ekonomi ser ut och hur man ser på framtiden. Detta innan Halmstads kommun inleder någon utredning och beslut om investering i en ny fotbollsbunker med hybridgräs, för 400 miljoner kronor inklusive allt, på Sannarp.

Kommuninvånare med intresse för ärlig ekonomi

ANNONS