Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Den psykiska ohälsan måste tas på allvar

Allt fler barn och unga lider av psykisk ohälsa. En oroväckande utveckling som måste tas på fullaste allvar.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Därför är vi i Centerpartiet stolta över Region Hallands nya satsning för att hjälpa barn och ungdomar med psykiska ohälsa genom verksamheterna ”En väg in” och ”Barn och Ungas psykiska hälsa”.

Rätt stöd och verktyg för att komma ur psykisk ohälsa ska finnas nära och lättillgängligt. Skolan spelar en stor roll i ungas utveckling och mående där framförallt elevhälsovården ska ges rätt förutsättningar och metoder som främjar hälsa och förebygger ohälsa i ett tidigt skede.

Men frågan är mer komplex än så. Det är många vårdinstanser som delar på ansvaret och vi vill minska glappet mellan dessa. Vi ser att många barn, ungdomar och familjer får vänta orimligt länge på att få hjälp och slussats mellan olika vårdgivare. Det innebär att symptom blir större och svårare vilket kräver mer omfattande insatser.

Det är viktigt att vi agerar och tar barnens hälsa på allvar genom att sätta in rätt resurser i tid och skapa tydliga samarbetsarenor mellan myndigheter. Våra barn, unga och familjer behöver stöd anpassat till sin livssituation och tidiga, tillgängliga insatser - oberoende av vilken ort eller skola barnet tillhör.

”En väg in” är ett steg på vägen, men Region Halland och de halländska kommunerna behöver utveckla fler arenor att agera tillsammans med barnen, ungdomarna och deras familjer för att vända denna utveckling!

Anna Roos, Mari-Louise Wernersson och Gzim Ramadani

Centerpartiet Halland