Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Människans uppgift i den nya verkligheten bör vara preventiv, det vill säga att sätta stopp för den skövling av jorden som nu äger rum för att förebygga global ohälsa och ohållbar miljö, skriver Anna Blomqvist. Bild: Jessica Gow / TT
Människans uppgift i den nya verkligheten bör vara preventiv, det vill säga att sätta stopp för den skövling av jorden som nu äger rum för att förebygga global ohälsa och ohållbar miljö, skriver Anna Blomqvist. Bild: Jessica Gow / TT

Den nya verkligheten

Människans uppgift i den nya verkligheten bör vara preventiv.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå ledare 5/5.

”Coronamörkret kan vändas till en normal vardag igen”. Vad menar Mattias Karlsson med ”en normal vardag”?

När någonting, till exempel en sjukdom, drabbar en person, ställs denne inför en ny verklighet. Det kan då handla om att stänga dörren bakom sig till aktiviteter i livet, som man inte kan utföra längre. Då man stänger dörren bakom sig, öppnas nya framför till den nya verkligheten, som kan erbjuda nya möjligheter. Men man måste stänga dörren bakom sig för att se det nya.

Då jag jobbade i sjukvården, var min uppgift att ge det medicinska underlaget och beledsaga den drabbade fram till de dörrar, som öppnas till den nya verkligheten framför och till de möjligheter som finns där. Till det nya, som leder till en meningsfull tillvaro.

Nu har en allvarlig pandemi drabbat mänskligheten och vi står inför en ny verklighet.

Vaccin kommer att göra oss mindre sårbara. Men jag anar att livet i den nya verkligheten inte framledes kommer att återgå till ”det normala”, såsom det var förr. Så länge som jorden skövlas, kommer nya zoonoser (överföring av virus mellan djur och människor) som en naturlig konsekvens, genom att människor och djur kommer allt närmare inpå varandra. Människor dör av djurens virus och djur och växter dör av människornas skövling av deras habitat.

Människans uppgift i den nya verkligheten bör vara preventiv, det vill säga att sätta stopp för den skövling av jorden som nu äger rum för att förebygga global ohälsa och ohållbar miljö.

Det gäller att värna om allting från det lilla formatet lokalt i kommuner, såsom Halmstads kommuns förslag till framtida översiktsplan, till stora globala projekt, till exempel skövlingen av Amazonas regnskog. På så sätt kan konsekvenserna för befolkningen i det lilla formatet, genom skövling av Eketångaskogen, Tylösandsskogen, Picassoparken, Folkparken med mera jämställas med betydelsen av skövlingen av regnskogarna i det stora.

Egentligen borde man som pensionär ansluta sig till Greta Thunbergs rörelse och bilda Pensionärer för framtiden. Vi hörde ju till dem som ställde till det. Dags för att gottgöra! Någon som hänger på?

Anna Blomqvist

pensionerad överläkare arbets- och miljömedicin