Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den gången kväste vi nynazisterna - hur ser ni på utvecklingen nu?

För 35 år sedan sattes under en helg drygt 100 etiketter upp på Osbecksgymnasiets och Lagaholmsskolans fönster. Texten löd "Ut med alla utlänningar! Håll judejävlarna kort!"

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Skolorna reagerade snabbt genom att hitta en överlevare från Auschwitz. Hon kom hit och berättade om åren då nazisterna fick härja fritt från Berlin och utåt. Under de närmaste åren återkom hon och talade inför årgång efter årgång på skolorna. Vi hittade andra överlevare, som också de kom hit. Vi fyllde aulan med elever år efter år. Vi hittade även en överlevare från Kvinnoorkestern i Auschwitz. Hon bodde i Hamburg. Hon kom hit och höll en konsert med sin grupp i Teatern i Laholm. Hon höll även en konsert i Malmö. Inför den blev hon mordhotad.

Den gången, 1985, kväste vi de där nynazisterna innan de fått något stöd. Sedan dess har det varit lugnt i Laholm. Men för några år sedan började någon eller några - man kan ju aldrig veta - att tapetsera Laholms stuprör, lyktstolpar och elskåp med klistermärken propagerande för NMR, en nazistisk grupp. Valdagen 2018 sattes ett sådant märke upp intill själva huvudentrén till Stadshuset, som då hyste en vallokal. Förra året sattes märken upp på stuprör framför Rådhuset. Resterna av detta, liksom av ett framför Stadshuset, kan fortfarande ses på stuprören. En bild av Adolf Hitler sattes förra året upp på ett elskåp utmed Storgatan.

Vi har en tradition av antinazistiskt arbete här i Laholm, alltsedan den där gången 1985. Den omfattar bland allt annat även årliga bussresor till Auschwitz. Men nu är nynazister här igen. Hur många vet vi inte.

Jag vill i detta läge rikta en uppmaning till våra politiska partier i Laholm: Hur ser ni på den här utvecklingen? Vad är er åsikt om hur den skall hanteras? Har ni själva någon erfarenhet av nazistisk infiltration i ert parti? Får vi be om svar i lokala media?

Åke Sintring