Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den bästa cancervården är en jämlik vård

S lyfter den 4 november i Hallandsposten och Hallands Nyheter vikten av en fortsatt gratis mammografi vilket vi helhjärtat instämmer i.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå insändaren ”Mammografi bör fortsätta vara gratis", hallandsposten.se, HP 5/11.

Den 5 november lyfter KD i HN (HP 9/11) att just deras politik ger den bästa cancervården. Det är ett intressant påstående då bland annat Cancerfonden lyfter upp den stora påverkan de socioekonomiska faktorerna har på våra chanser att överleva en cancerdiagnos.

Det bedöms att i Sverige skulle närmare 3 000 liv per år kunna räddas om alla patienter med cancerdiagnos hade lika hög överlevnad som de med eftergymnasial utbildning. Avgiftsfri mammografi som Vänsterpartiet förhandlade fram på riksplan är en åtgärd för att jämna ut en del av dödlighetsgapet. För att nå de som ändå inte kommer iväg på mammografin behövs bättre information då en del inte går av rädsla, men också riktade insatser då personer med funktionsnedsättning i lägre utsträckning kommer iväg till screening. Det orsakar bland annat att kvinnor med LSS i större utsträckning dör av sin bröstcancer. På lång sikt är det viktigt att säkerställa att vi har så jämlika förutsättningar som möjligt för att få ner förekomst och effekt av cancer men även många andra sjukdomar.

KD hävdar i sitt svar att S är genanta men driver själva en fördelningspolitik som ökar klyftorna i samhället vilket medför ökade hälsogap. Sedan stoltserar de med att de skjuter till mer pengar till den behandlande vården när vi alla vet att det förebyggande arbetet är det som ger mest valuta för skattepengarna.

Agnes Hulthén

Gruppledare Vänsterpartiet Halland

Svetlana Svensson

Ersättare Driftnämnden Närsjukvård och ledamot i regionfullmäktige

Lena Ludvigsson

Ersättare Driftnämnden Psykiatri och ledamot i regionfullmäktige

Maria Johansson

Ersättare i Patientnämnden