Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Personal inom omsorgen orkar inte vara kvar, skriver Ulf Holmgren och Leif Liljebrunn, Halmstads Lokala Parti. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Personal inom omsorgen orkar inte vara kvar, skriver Ulf Holmgren och Leif Liljebrunn, Halmstads Lokala Parti. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Debattera schemaprotesterna

Öppen inbjudan från Halmstads Lokala Parti till debatt kring ”Schemaprotesterna” den 17 augusti.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Vården och omsorgen i Halmstad kommun berör oss alla på ett eller annat sätt. Om man inte själv behöver tjänsterna, så har de flesta någon anhörig eller vänner som får besök av hemtjänsten eller så bor de på ett av kommunens äldreboende. Denna samhällsservice är en nödvändig och ovärderlig hjälp för att få vardagen att fungera.

Men någonting tycks ha hänt. Det kommer tydliga signaler från så väl ny personal inom omsorgen och från gamla trotjänare. De orkar helt enkelt inte vara kvar. När personalen säger med sorg i rösten - ”Jag har älskat mitt arbete, men nu orkar jag inte längre”, då är det något som är fundamentalt fel.

Det har skrivits mycket om problematiken, men det händer alltför lite. Vi måste tillsammans ta krafttag för att skapa en nödvändig förändring. Kommunen skall inte tappa kompetens och erfarenhet. Vi kan inte ha personal som mår dåligt och vi kan inte samtidigt tro att vi på sikt kan leverera en bra service, även om ambitionen och viljan finns.

Man måste ha en bra dialog för att schemaarbetet ska fungera. Undersökningar säger att man framför allt vill;

• Skapa sammanhängande ledighet

• Återföra medbestämmande

• Ha schema som är mer anpassat efter ens privata situation.

Halmstad Lokala Parti vill ta en öppen debatt - vädjar till att lägga prestige och politiska poäng lite åt sidan - för att i stället tillsammans, med nya och tidigare anställda inom äldreomsorgen, tjänstepersoner, fackliga representanter, våra äldre och politiker finna lösningar som är hållbara.

Vi vill tillsammans och på riktigt, ändra på det som är fel och utnyttja det som är bra. Det är det enda sättet att skapa en långsiktig och hållbar förändring. Vi blir sannolikt inte överens om allt, men det är värt ett försök att finna samsyn och skapa förändring.

Plats och datum, Halmstads Arena den 17 augusti klockan 17.30. OBS! Begränsat med platser, men varmt välkomna.

Ulf Holmgren och Leif Liljebrunn

Halmstads Lokala Parti