Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Williamsson
Bild: Henrik Williamsson

Debattartikeln gjorde mig häpen och förbannad

När jag läste er debattartikel blev jag först häpen och sedan blev jag rejält förbannad. Hur har ni mage att skriva nedanstående som i mina ögon är rena lögner?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Svar på debattartikel av M-ledamöterna i socialnämnden i Laholm, 16/3.

"Låt oss börja med att påpeka att de politiker som sitter i socialnämnden har valt att vara aktiva i nämnden tack vare sitt engagemang för utsatta människor som behöver stöd av samhället. Ingen har ett politiskt engagemang för att spara pengar eller göra försämringar för denna grupp människor."

Socialnämndens beredningsutskott har genom sina beslut förstört framtiden för mina två döttrar Ulrika och Petra. Båda två har funktionshinder som innebär att de måste få hjälp med väldigt mycket för att få vardagen att gå ihop. Behovet av personlig assistent är stort och avgörande för hur de ska klara av sin vardag och sina liv.

Kommunen har genom sina beslut skurit ner assistenttimmar för Ulrika från 18h/dygn till 6h/dygn och för Petra från 109 till 46 timmar per vecka.

Tycker ni att det beslutet visar på ett engagemang för utsatta människor som behöver stöd av samhället?

Beslutet innebär att Ulrika och Petra, som är vuxna kvinnor, nu blir helt beroende av sina föräldrar. Tycker ni det följer LSS-lagstiftningen?

Grundtanken med LSS-lagen är att människor med stora funktionshinder, trots sitt funktionshinder, ska kunna leva ett så normalt liv som möjligt. LSS är ett komplement till annan lagstiftning och ger personer som tillhör personkretsen rätt till särskilda insatser på grund av speciella behov, utan att inskränka de rättigheter som kan gälla enligt mer generella lagar som socialtjänstlag, hälso- och sjukvårdslag och skollag.

Enligt 7 § LSS ska den enskilde genom de insatser som anges i LSS tillförsäkras ”goda levnadsvillkor”.

Jag tycker att som politiker ska man vara ärlig och hålla sig till sanningen. Jag tycker att det är bedrövligt att agera som Kenneth Camitz gjorde när jag kontaktade honom, inför det första beslutet i beredningsutskottet. Han gjorde gällande att han delade min uppfattning om hur många timmar som Ulrika behöver för sin existens. När det var dags att fatta beslut gjorde han precis tvärtom och gick på tjänstepersonernas förslag, vilket var en minskning med nästan 70 procent.

Utifrån ert agerande i vårt ärende är det i mina ögon helt klart att Moderaterna i Laholm inte står för alla människors lika värde.

Margareta Bengtsson

Fotnot. Insändarredaktionen har erbjudit möjligheten att bemöta insändaren vilket dock har avböjts med hänvisning till sekretess.

LÄS MER: Hon nekas utökad personlig assistans

LÄS MER: Föräldrarna kämpar för döttrarnas assistans