Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skribenten lyfter fram maten på seniorrestauranger. Kommunen bemöter i ett svar direkt. Bild: JESSICA GOW / TT
Skribenten lyfter fram maten på seniorrestauranger. Kommunen bemöter i ett svar direkt. Bild: JESSICA GOW / TT

De äldre är värda att få god kvalitet på maten!

Höj anslagen till måltidsservice så att alla som äter på dessa restauranger kan få äta sig mätta på god och vällagad mat med hög kvalitet på råvarorna.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Besparingsvindarna blåser över måltidsservice i Halmstads kommun.

I Halmstad finns det seniorrestauranger, dit äldre är välkomna att äta eller köpa hem lunch. Har haft möjlighet några gånger att köpa en lunchlåda. Tidigare var det vällagade och välkomponerade lunchlådor som tillagats från grunden med bra råvaror.

Detta gäller tyvärr inte längre!

Nu är det mycket halvfabrikat som gäller.

Detta märks av dålig kvalitet på bland annat kött och fisk som ofta är segt, hårt panerat, smaklöst och näringsfattigt. Det måste vara svårt för äldre med dålig munstatus att tillgodogöra sig näring.

På kommunens hemsida kan man läsa:

"att måltiden är en viktig höjdpunkt på dagen både socialt och framför allt näringsmässigt. I Halmstads kommun lagas maten inom vård och omsorg från grunden, av noggrant utvalda råvaror. Måltiden betraktas som en helhet, där även miljö och bemötande har stor betydelse för matgästens upplevelse."

Kommunen lever inte upp till sina åtagande eftersom detta inte stämmer på seniorrestaurangerna!

Tänker på de boende som är hänvisade till försämrad lunch och även på den personal som ska värma upp och dela ut denna mat av sämre kvalité.

Halmstad är ingen fattig kommun.

De äldre är värda att få god kvalitet på maten!

Höj anslagen till måltidsservice så att alla som äter på dessa restauranger kan få äta sig mätta på god och vällagad mat med hög kvalitet på råvarorna. Då kan även personalen i dessa kök känna sig nöjda och stolta över sitt arbete!

75 +

Svar direkt:

Det är väldigt tråkigt att du fått en negativ upplevelse. Maten till våra gäster är viktig och vi instämmer helt och fast med dig – de äldre är värda att få god kvalitet på maten! (Inte bara de äldre ska ha mat av god kvalitet utan alla gäster inom Halmstads kommun)

Om det finns brister vid någon restaurang är det viktigt att måltidsservice får veta vilken restaurang detta handlar om för att kunna undersöka vad som hänt och eventuellt vidta åtgärder.

Vi vet att våra gäster tycker om det som vi serverar. Under hösten genomförde måltidsservice en enkätundersökning på seniorrestaurangerna i Halmstads kommun. Den visade att 94 procent av de svarade alltid eller oftast tycker att lunchen smakar bra.

Måltidsservice serverar mat som är näringsmässigt anpassad till åldersgruppen och av god kvalitet. Vi har svenska producenter av kött, kyckling, ägg och mejerier samt en lokal leverantör av frukt och grönt. Kolsyrad dryck och bröd produceras i Halmstad.

Vi ställer höga krav på livsmedel via upphandlingar och vårt mål är att laga så mycket mat som möjligt från grunden.

Matsedeln planeras av en grupp erfarna köksmästare och måltidsservice kostutvecklare.

Maträtterna väljs ut av erfarenhet av vad gästerna efterfrågar samt utefter svar på enkät som görs en gång per år av måltidsservice. Personalen på seniorrestaurangerna har dagligen dialog med gästerna i sitt arbete och ska då lyssna av önskemål och synpunkter kring måltiden.

Maträtterna på matsedeln består av husmanskost med inslag av modernare rätter men även en och annan maträtt med internationell touch.

Det serveras alltid (med undantag julbord och guldkants måltider) två alternativ för att det ska finnas maträtter som passar så många som möjligt.

Vissa maträtter är mindre populära i vissa restauranger och boenden och då byter vi ut dessa och ersätter med en annat som vi vet fungerar eller det finns önskemål om.

När matsedeln är planerad, näringsberäknas den av måltidsservice kostutvecklare. Både över tid och per dag. Detta görs utefter de riktlinjer som Livsmedelsverket tagit fram för äldre och sköra.

Måltidsservice personal har rutiner kring vilka livsmedel som ska väljas för att få näringsriktig måltid. Även dessa rutiner bygger på Livsmedelsverkets riktlinjer.

Det har inte skett några besparingar då det gäller budgeten för måltidsservice de senaste åren.

Lisa Larsson, verksamhetschef Måltidsservice