Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spelkulturen innehåller allt från skapande av karaktären och spel till att tillverka utrusning som kostymer. Bild: Bild: Arkiv

Dags för regionen att välkomna spelkulturen

Det är dags att välkomna spelkulturen som kulturform och spelskapande som konstnärligt uttryck!

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Just nu arbetar Region Halland fram den kulturstrategi och plan som ska gälla de närmaste fyra åren och spelkulturen har i remissversionen inget eget kapitel trots att den är så utbredd. Vi möter dagligen hallänningar som ägnar sig åt att designa spelvärldar, skriva rollspelsäventyr och andra konstnärliga uttryck kopplade till spel.

Vi pratade senast förra veckan med några som gått från att vara spelare till att bli konstnärer/spelskapare och skaffat utbildning och jobb bådadera utanför Halland. De pendlar från Varberg till Göteborg för att ägna dagarna åt att designa karaktärer, studera skuggor, ljus, strukturer och fantisera fram nya världar.

”Det är som att jag har en lerklump som jag kan skapa vad som helst av, på skärmen” som en av dem sa.

“Jag har gått från att vara spelare till att bli fast i det kreativa. När jag kommer hem från jobbet fortsätter jag att skapa”, sa hen också.

Kulturen kan bara blomstra om den får acceptans. Många vill hellre bo kvar och verka i Halland, men de hittar inget sammanhang. De yngre eller de som är nybörjare kan mötas via föreningar och studiecirklar eller gå på LBS-gymnasiets estetiska linje med inriktning spelgrafik. Men sen då...?

Studiefrämjandet och Sverok hjälper föreningar och grupper med bland annat studiecirklar och kulturevenemang inom spelkultur. Vi brinner för spelkulturen oavsett om det handlar om att leda spel, regissera, producera spelmusik eller agera/spela i karaktär. I vårt remissvar till kulturplanen har vi föreslagit att den ges ett eget avsnitt och att regionen stärker sin kompetens samt avsätter en del av en tjänst. Vi har fått visst gehör vid dialogmöten och känner oss förväntansfulla.

Nu är rätt tid för spelkulturen att ta plats och erkännas i vårt samhälle, inte om ytterligare fyra år.

Tips: Se “Mot Andra Världar, dokumentären om det svenska rollspelsundret”, SVT Play 6/9 och SVT 2 11/9 20.00.

Studiefrämjandet Halland & Sverok Väst