Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jari Välitalo
Bild: Jari Välitalo

Dags för en konstruktiv syn på Österskans

Alla förutsättningar för en folkomröstning är nu på plats. HP:s politiske redaktör Mattias Karlssons åsikt i frågan är således fullständigt irrelevant. Däremot är hans påhopp på över 10 000 invånare i Halmstad inte irrelevant.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Följande två citat är hämtade från HP:s ledarsida. ”Tycke och smak, och att man vill stänga ute entreprenörer från Halmstad. Det utgör alltså grunden för hotellmotståndet” (25/3). ”Enkelt uttryck kan man säga att folkomröstningen kommer att stå mellan att bejaka utvecklingen av Halmstad eller att nostalgiskt klamra sig fast vid hur staden en gång har sett ut” (27/3).

Att försöka dumförklara en stor del av Halmstads befolkning på detta sätt är osakligt, oförskämt och osmakligt. I alla de hundratals inlägg som gjorts på Facebook, i insändare, i intervjuer i HP, P4 Halland, SVT lokalnyheter eller i TV4 nyheter finns inte någon som uttryckt att man vill stänga ute entreprenörer eller stoppa utvecklingen av staden. Tvärtom!

För att höja debatten till en konstruktiv nivå vill jag lyfta en bra fråga som Mattias Karlsson ställer. Han undrar hur staden kan dra nytta av närheten till Nissan och vad tomrummet på Österskans ska ersättas med? Den frågan diskuteras alltmer bland hotellmotståndarna och svaren pekar i en entydig riktning. Det har under senare år börjat växa fram ett grönt stråk längs Nissan. Österskans kan bli hjärtat i detta stråk. Det många förespråkar är att hela området görs om till ett vackert grönt park- och kulturområde med inriktning på samlingsplats, umgänge och möjlighet till utbyte mellan alla Halmstadbor. För att göra området levande behövs träd, gräsmattor, vackra planteringar, lekplats, musikscen, utställningar, sittplatser, små restauranger och kaféer med mera.

Om detta görs på ett trivsamt sätt kommer både Halmstadbor och turister att söka sig till den nya vackra Picasso- och Österskansparken för rekreation och fina upplevelser. Det kommer att locka folk till centrum och bidra till att göra centrum levande igen.

Pia Arborelius

Svar direkt

Ett återkommande argument mot hotellet är att det innebär en överetablering av hotellmarknaden. En konsekvens av den kritiken är att man vill förhindra vissa entreprenörer från att etablera sig i Halmstad. Det är inte bra för företagsklimatet. Det är lätt att lova guld och gröna parker. Jag tror också att det behövs mer gröna oaser centralt i Halmstad, men jag tror inte att hela Österskans bör bli en grön park. När en verksamhet flyttar från centrum, som till exempel stadsbussarna på Österskans, så uppstår ett tomrum. Detta tomrum måste till viss del ersättas med en annan verksamhet, till exempel ett hotell. Det som lockar folk till centrum är det finns verksamheter där, inte bara grönska.

Mattias Karlsson, politisk redaktör

LÄS MER: Tillräckligt många namn giltiga – för historisk folkomröstning