Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT / Bild: Terje, Pedersen

Dags att slopa flygreklam?

Den 5 februari 2019 höll Staffan Laestadius, professor emeritus vid KTH, en föreläsning i Halmstads stadsbibliotek rörande dagens miljöproblem. Det var en mycket välbesökt tillställning. Även om det inte var något nytt som presenterades så fick nog åhörarna nu i lämpligt koncentrat ta del av hur illa det är ställt.
Svar direkt:

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Den lite till åldern komna huvuddelen av publiken lämnade biblioteket med allvarliga miner. Kanske tänkte man på barnbarnen.

Det vi fick veta var bland annat följande:

• Vi måste halvera flygandet och särskilt utlandsresorna.

• Vi måste halvera bilåkandet.

• Vi borde - kanske - ställa om samhället (som om det vore krig).

Det borde vara lätt för de flesta att halvera flygandet. Det är väl när det gäller utlandsresorna mest fråga om nöjesresor. Halvera bilåkandet kan nog gå, men bilåkande till och från arbete är ofta inte så lätt att minska; särskilt inte på landsbygden.

I Hallandsposten, liksom i de flesta andra tidningar, finns det regelbundet annonser om flygresor till avlägsna länder. Ett sätt att påverka det utrikes flygandet – resenärerna - kunde vara att dra ned på annonserna på det temat. Likadant med bilannonserna.

Att dra ned på annonserna går dock inte eftersom tidningarna är – eller gjort sig- så beroende av annonsintäkterna. Hallandspostens chefredaktör Viveka Hedbjörk har uppgivit att ”Tidningsföretag är extremt beroende av annonspengar för att kunna bedriva redaktionell verksamhet” och så förhåller det sig säkert.

Ja, hur ska vi nå miljömålen om det hela tiden i braskande annonser görs reklam för de företeelser vi måste minska. Det räcker ju inte att bara prata åt ena hållet och agera åt andra hållet. Det kanske inte är så konstigt att samhället ser ut som det gör. Vem vill – eller kan - ta ansvar? Det tycks som om samhället har byggt in sig i en besvärlig återvändsgränd.

Bengt Johansson, Unnaryd

I skogen kan ingen höra dig skrika. Det är något att ta fasta på när ett viktigt budskap behöver spridas och det behövs sannerligen nu. I detta sammanhang har medier, och inte minst dagstidningar, en viktig roll att spela.

Givetvis kan man önska att omställningen borde gå snabbare, men i detta sammanhang har Hallandsposten likt många andra tidningar genomgått stora förändringar i syfte att överleva ekonomiskt. Därför är tidningen fortsatt mycket beroende av annonsintäkter. Hallandsposten medverkade på bibliotekets klimatföreläsning genom undertecknads medverkan som samtalsledare. På nyhetsplats och på ledarplats har klimatbevakningen en framskjuten plats och kommer att ha så än mer framöver.

Att ständigt söka efter fel och brister hos andra kommer tyvärr inte att ge oss varken tid eller energi att lösa de så viktiga utmaningar som ligger framför oss.

Mattias Karlsson

politisk redaktör

Hallandsposten