Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Dags att EU sätter stopp för människohandeln

Det har gått hundra år sedan det blev allmän rösträtt i Sverige, men kampen för att göra kvinnors röster hörda måste fortsätta.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Det gäller inte minst arbetet mot människohandel, som är en av de viktigaste jämställdhetsfrågorna i Europa. På söndag den 26 maj är det val till Europaparlamentet och det spelar roll vem du röstar på.

EU är byggt på övertygelsen om alla människors lika rätt och värde – grundläggande värderingar som nu hotas på flera håll i EU. När högerpopulismen vinner mark ifrågasätts och förnekas kvinnors och minoriteters rättigheter. Människohandel är ett av de snabbast växande brotten i världen. Det är den tredje största brottsliga verksamheten i världen, som enligt FN omsätter sju miljarder dollar per år.

Cirka 70 procent av offren är flickor och kvinnor, de flesta utnyttjas sexuellt. EU har genom sitt polisiära samarbete en enorm potential att bekämpa människohandel. När det nya parlamentet är på plats är det hög tid att det arbetet kommer högre upp på dagordningen.

Likt andra marknader drivs också människohandeln av efterfrågan. Enligt Europol försvåras arbetet mot människohandel av att det fortfarande är lagligt att köpa sex i en majoritet av EU:s medlemsländer. Därför vill Centerkvinnorna att andra länder ska anamma den svenska sexköpslagen för så länge det finns efterfrågan kommer också människohandeln att fortsätta.

Centerkvinnornas kandidater till EU-valet står upp för människors lika värde, oavsett kön. De kommer aldrig tveka att slå näven i bordet när kvinnors rättigheter hotas. Kvinnan är ingen handelsvara, det kan vi aldrig acceptera!

Den 24 maj är det hundra år sedan riksdagen röstade för allmän rösträtt i Sverige. Varje röst räknas, det har historien visat. Därför spelar det roll vilka värderingar som ska bära just din röst i Europaparlamentet.

Så kryssa en kraft för jämställdhet på söndag!

Abir Al-Sahlani

Centerpartiets EU-kandidat nr 2

Ebba Krumlinde

Centerpartiets EU-kandidat nr 9

Sofia Jarl

förbundsordförande Centerkvinnorna i Halland

Anna Roos (C)

Hylte

Jenny Håkansson (C)

Halmstad

Ewy Henriksson (C)

Halmstad

Tina Rödl (C)

Halmstad