Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Då är en mänsklig hand oersättlig

Nyhems servicehus är ett varmt, värdigt och vänligt boende för dem som har kommit upp i åren.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

"Nyhems" är som ett oersättligt, stort uppslagsverk av mänsklig kunskap, erfarenhet, livsvisdom, kommen ur en tid då respekt fanns för de stora livsvärdena, för kunskap, hårt arbete och försakelse. De har alla varit med om det nya Sveriges framväxt. De byggde vårt land från jordbruksland till avancerad industrination och gjorde Sverige rikt på nästan allt. En del har sett två världskrig passera, genomfört Per-Albins visioner om "det goda landet".

Spårlöst har väl inte detta passerat! Många kan väl kallas gamla, men bara på ytan. "Priset" heter värk och värk och mer värk, orörlighet, trötthet, ensamhet, utslitenhet och i behov av en hjälpande mänsklig hand när allt känns som svårast - att resa sig, stå, röra sig. Det blir svårt att klara saker som man i yngre dar aldrig behövde tänka på - toalettbestyr, hygien och så vidare.

Om nätterna blir allt det tydligast. Då är en mänsklig hand oersättlig. Tillsammans klarar vi det. Det ska gå!

Nyhems servicehus har en stor stab av duktiga, ambitiösa, empatiska, kännande personal - nej, medmänniskor - som speciellt nattetid är helt oersättliga. Rykten går att man tänker dra ned på personal nattetid från och med november! Hoppas att det är ett falskt rykte. För det skulle innebära mycket svåra nattimmar för många. Kanske bli liggande med genomvåta skydd, risk för fallskador, liggsår och en ännu djupare ensamhet bland annat. Ångest, hunger, törst.

Därför Halmstads kommun, drag in på annat ickemänskligt! Det måste alltid ordnas medel för människan. Ni är en rik kommun, så låt i så fall Nyhems servicehus få behålla det som är absolut nödvändigt - människan först!

Bo Bergman

S-dalen

Svar direkt

på insändare gällande nattbemanning på Nyhems äldrelägenheter

Det är glädjande att höra dessa varma ord om Nyhems äldrelägenheter och personalen som arbetar där. De boende kan fortsätta känna sig trygga. Det som hänt är att vi har moderniserat trygghetslarmet, vilket innebär att det numera är vår nattpatrull som tar hand om de boende vid ett larm.

Nyhems äldrelägenheter haft ett internt trygghetslarm tidigare. Allt eftersom marknaden av trygghetslarm utvecklats har det idag blivit näst intill omöjligt att få tillgång till reservdelar när och om behov uppstår. För att säkerställa och trygga upp för kunder och närstående har hemvårdsnämnden därför valt att byta ut befintligt larm mot modern teknik. Hemtjänstinsatser och trygghetslarm under nattens timmar besvaras och utförs därför från och med november månad av trygghetscentralen och nattpatrullen, på samma sätt som för övriga kunder i ordinärt boende med trygghetslarm och hemtjänst.

Moderniseringen av trygghetslarmet ska inte medföra någon försämring för våra boende. Hemvårdsförvaltningen är alltid måna om att våra kunder har en trygg och säker vård och omsorg och att man som kund och närstående upplever ett gott bemötande i kontakter med vår personal.

Marinette Urell

Verksamhetschef, hemtjänst

Hemvårdsförvaltningen, Halmstads kommun