Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Därför var en långsiktig och bred överenskommelse viktig

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik

Svar till Håkan Bengtsson samt Lars Püss (M), 18/8.

Kärnkraft. Kärnkraften är ingen miljövänlig energikälla.

Det framgår ingenstans i Lars Püss text att Moderaterna är med på den långsiktiga energiöverenskommelse som slutits mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Sverige har nu ett mål om 100 procent förnybar elproduktion år 2040. Det ger en tydlig färdplan för energiomställningen. Att bygga en buffert med förnybar elproduktion ger god beredskap för när marknaden beslutar att stänga ner de kvarvarande sex reaktorerna. Exakt när det händer är upp till ägarna, har partierna enats om. Det politiska ansvaret är att säkerställa goda förutsättningar för omställningen.

Så ser överenskommelsen ut, som Moderaterna ansvarsfullt skrivit under. Ansvarsfullt just för att det ger näringslivet långsiktiga spelregler, eftersom det påverkar företagens investeringsvilja, ja. Det var därför viktigt, ansåg regeringen, att ta fram en långsiktig och bred energiöverenskommelse. När jag tar del av det Lars Püss skriver verkar det som att han inte vill vara med i den överenskommelsen längre.

Kommer Lars Püss att jobba för att Moderaterna drar sig ur den långsiktiga energiöverenskommelsen som tagits fram för att skapa stabilitet i det svenska näringslivet? Det vore säkert intressant för väljarna att få veta.

Få länder har så goda möjligheter för förnybar energi som Sverige med goda vindlägen, vattenkraft, skog och sollägen som kan jämföras med mellersta Europa. I juni presenterade Energimyndigheten en rapport med namnet Vägen till ett 100 procent förnybart elsystem. Myndigheten sammanfattar själv slutsatsen ”Sverige har mycket goda förutsättningar för ett 100 procent förnybart elsystem som både är kostnadseffektivt och har en hög grad av försörjningstrygghet.”

Ett förnybart energisystem är inte bara tekniskt möjligt utan också det bästa för miljö och ekonomi.

Elisabeth Falkhaven

toppkandidat till riksdagen för Miljöpartiet de gröna, Halland