Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Janerik Henriksson/TT

Därför ska vi vidta alla försiktighetsåtgärder

Sverige har i motsats till många andra länder svårt för att fatta beslut om hur samhällsorganisationen ska agera kring corona-pandemin som sprider sig över världen.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Folkhälsomyndigheten med statsepidemiolog Anders Tegnell i spetsen, politiker och svenska myndigheter agerar sent och visar enorm brist på handlingskraft gällande åtgärder för att i så stor omfattning som möjligt hindra smittspridning. Man kan knappast påstå att man har kontroll över viruset eftersom människor inte testas. Att inte som många andra länder stänga ner stora delar av Sverige som gränser, skolverksamhet, kontrollera utlandsresenärer med mera är ansvarslöst både mot svensk befolkning och illojalt samt osolidariskt mot länder som vidtar åtgärder för att verkligen försöka stoppa virussmittan.

Enligt Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, ska viruset inte jämföras med vanlig influensa, detta är allvarligare. Viruset slår ut både äldre och svaga som vårt humana samhälle ska skydda, vilket vi måste fortsätta med genom förebyggande metoder i samhället för att förhindra smittspridning. Enligt Olsen är det då cyniskt att säga att det ”drabbar bara dem” då kan vi lika väl lägga ner sjukvården.

Vi borde alla samarbeta över landgränserna och lyssna på de demokratiska länder som faktiskt har skaffat sig viss erfarenhet som Italien, vars läkare uppmanar Sverige att sätta hela landet i karantän och stänga ned allt, och Sydkorea som har en metodisk plan för att förhindra smittspridning på ett mycket effektivt sätt.

Finns många bra experter inom epidemiologi men ingen har ännu tillräcklig kunskap om coronaviruset, därför ska vi vidta alla försiktighetsåtgärder. Extraordinär situation kräver extraordinära åtgärder.

Anette