Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Därför behöver vi ”gå över ån efter vatten”

Laholmsbuktens VA behöver säkerställa en större driftsäkerhet än vad vi kan uppvisa när vi är utan grannar att ta hjälp av.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå debattartikel av Krissi Johansson (S) och Kjell Henriksson (S) gällande LBVA, 20/3.

Den driftsäkerhet jag syftar på är vid tekniska problem eller med stordriftsfördelar (exempelvis vid inköp av utrustning), men även vid kriser eller hot mot vårt område. Allt från enskilda sabotage till ofred.

Gällande frågan om bolagisering eller en fortsatt drift med gemensam driftsnämnd Halmstad–Laholm. De grannar som i första hand åsyftas ovan är Sydvatten AB (17 kommuner i södra/sydvästra Skåne), NSVA AB (6 kommuner i nordvästra Skåne) samt Vivab (Falkenberg/Varberg). Samtliga är som synes aktiebolag och samarbetet skulle sålunda vara enklare med samma driftsform, och göra det enklare att komma åt fördelar som ett större geografiskt upptagningsområde för vatten skulle innebära.

Den oro för ”den demokratiska legitimiteten och tilliten” som de båda socialdemokratiska kommunråden känner, kan jag förstå men med ett tydligt ägardirektiv och regelbundna ägardialoger ser jag inte denna oro.

Vi använder mer vatten än vad vi gjorde förr. Dessutom blir vi fler i de båda kommunerna. Det kan inte ha gått någon förbi att Halland expanderar just nu i en tidigare aldrig skådad takt. De södra delarna av länet är inget undantag. Jag tror och hoppas att det kommer att fortsätta. Vi har bara sett början. Generellt sett behöver därför medborgarna tillgång till mer vatten framöver.

Vi har inte inom Halmstads och Laholms gränser funnit råvattenreserver varken av den mängd eller kvalitet vi kommer att behöva i framtiden. Just därför behöver vi ”gå över ån efter vatten”. Jag ser snarare att vi i framtiden behöver utvidga samarbetet utanför Laholm–Halmstad, för att säkerställa kommande behov av vatten.

Roland Norrman (M)

kommunstyrelsens förste vice ordförande, Laholm

ordförande för LBVA

LÄS MER: Låga nivåer i vattentäkter trots mycket regn