Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Därför är utträdet inte i fokus för EU-valplattformen

Hej Ulf, tack för frågan om var Vänsterpartiet står i EU-frågan. Intresset för Vänsterpartiets politik och interndemokrati är högt.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Svar till Ulf Halldin, 21/1.

Vi menar att det är missriktat att bland riksdagspartierna hålla Vänsterpartiet ensamt ansvariga för att hålla SD stången och det via sin EU-politik. Det då övriga driver politik som utgör myllan för dess tillväxt. Vad gäller SD:s EU-politik kan noteras att de förra året bytte partigrupp från den mest EU-kritiska partigruppen till en snäppet mindre kritisk partigrupp. Vi får vänta och se vilket parti som inför nästa EU-val är det som fortfarande samlar EU-motståndet.

Din oro för vårt partis EU-politik gissar vi bygger på att förslaget till valplattform inför vårens EU-val inte fokuserar på utträdeskravet. Utträdet ur EU är en nationell fråga. Hur den ska drivas utgår från partiprogrammet och den valplattform som tas innan riksdagsval på våra kongresser. I stället fokuserar EU-valplattformen på arbetet vi gör i vår partigrupp i EU. Där handlar det om att motarbeta fascismen, möta klimathotet, stärka facket, försvara kvinnors rättigheter, förstärka demokratin, minska storföretagens skatteflykt och humanisera flyktingpolitiken för att bara nämna några punkter.

Det slutliga innehållet i EU-valplattformen ska behandlas och beslutas utifrån inkomna motioner nu i februari. Inriktningen att jämna ut olikheter och att arbeta för ett Europa för alla – inte bara för de rika kommer dock med hög trolighet att kvarstå.

Lena Ludvigsson

distriktsordförande Vänsterpartiet Halland

Agnes Hulthén

Hallands ombud på Vänsterpartiets EU-valkonferens