Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Därför är det dags att omvärdera vår inställning till kärnkraften

Regeringen verkar helt verklighetsfrånvänd när det gäller svensk energiförsörjning. Inrikesminister Ygeman (S) pratar om att solenergi i Afrika ska lösa våra energiutmaningar.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Miljöminister Lövin (MP) pratar om att vi ska kunna lagra elenergi i framtiden. Problemet är att inget av det fungerar i dag.

Svensk energiförsörjning har historiskt kännetecknats av sin stabilitet och förmåga att leverera den effekt som vårt samhälle behövt över hela landet. Den senaste tiden har larmrapport- erna om effektbrister haglat som spön i backen. Främst i södra Sverige där det mesta produktionen stängts ned hitintills.

Snart lär gränsen för effektbrist flyttas längre norr ut i takt med att fler kraftverk stängs ned, med Ringhals 1 och 2 som kronan på verket.

Att i detta sammanhang tala om att vi har elöverskott är inte relevant. Om det saknas effekt i Skåne, Halland eller Mälardalen så hjälper det inte att det finns ett överskott i Norrland. Att jag kan ha värmen på för fullt i mitt hus hjälper inte min granne om han inte har ledningar så att det räcker för att värma sitt hus.

Därför är det dags att omvärdera vår inställning till kärnkraften, gör vi inte detta nu så kommer vårt enda alternativ vara rysk gaskraft om vi fortsatt vill vara en industrination värd namnet.

Lars Püss (M)

riksdagsledamot